Ah Werther !
2020 8. kitabı
Bu kitap için yapılabilecek birçok güzel yorumun olduğu kuşkusuz. Ancak ben sadece bir şey söylemek istiyorum çünkü kitabın sonu bende acayip bir kilit bıraktı. Sanki özel bir manâsının olduğunu ve sadece ince ruhlu insanların anlaması için varolduğunu ifade eden ve bu yüzden de üzerinde çok söz söylenmesindense okunup kişinin içinde anlaşılmasını temenni eden bir kilit. Bu yüzden demek istediğim kendinizde ince bir ruh, güçlü bir kalp ve inanç görüyorsanız bu kitap okunmaya değer. Fakat bunun yanında bir yorumcu olarak yine de biraz bahsetmek isterim kitabın birçok yerinde kendimi "Ah Werther !" derken bulduğumu. Sözcükleri okurken sanki size Werther "in çaresizliğini yüklüyorlar. Sanki mektup yazdığı kişi sizsiniz ve tek sırdaşı olarak size anlatıyor herşeyini. Bu his öyle hemen farkedilir de olmuyor. Ne zaman onun için endişelenmeye başlıyorsunuz ve o çaresizliğin sizi de bağladığını hissediyorsunuz işte o zaman kitabın sizi büsbütün kavradığını ve anlattığı dünyaya kattığını fark ediyorsunuz. Kitabı bitirdiğinizde ise bunun sadece bir kitap, bir kurgu olduğuna inanamıyorsunuz. Tıpkı ölen bir yakınınızın öldüğü gerçeğine ilk zamanlar alışamayıp beyninizde onunla ilgili anılar ve onun size söylediklerini yaşatmanız ve hatta belki de çevrenizde onun söylediklerini duyumsamanız gibi. Sanki ölmemiş ve sanki bu sadece bir kitap değilmiş gibi. Kitabı okurken ve bitirdikten sonra Werther adında birinin gerçekten var olduğuna, yaşamış ve kitabı bitirdikten sonra da ölmüş olabileceğine inanmak böylesine bir kitap için hiç de delilik sayılamaz doğrusu. Tüm bunlar için eğer dediğim özellikleri kendinizde görüyorsanız bu kitabı yaşamaya ne dersiniz ?
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024149,9bin okunma