Gönderi

·
Puan vermedi
"Yunan mucizesi" olarak adlandırılan bir efsane vardır. Buna göre eski çağlarda (buna Antik Dünya deniliyor) dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insan toplulukları arasında Yunanlılar aniden bir sıçrama göstermiş, hem felsefeyi hem bilimi kurarak insanlık tarihindeki etkili hamlelerini yapmışlardır. Bunun nasıl olduğu, neden Yunan'da
Mezopotamya
MezopotamyaJean Bottéro · Dost Kitabevi · 201234 okunma
·
34 görüntüleme
Ezgi okurunun profil resmi
Soyut dil Yunan’da gelişiyor. Aynı şekilde felsefenin de doğmasının nedenlerinden biri bu. Doğu’da bir tür inanc sistemi oluşturuluyor. Ama Yunan mucizesi gerçekdışı. Martin Bernal’in kitabı bu konuda çok yaratıcı bir okuma sağlıyor.
ali okurunun profil resmi
Soyut dilden kastımız, soyutlamalar yaparak ilkelere varmak, kural ve kaideler sınırında düşünmek ve eylemek ise evet Yunan'a dayanıyor. Ama bu -pozitif anlamda kullanılacak- bir gelişme değil; insanın uçsuz bucaksız düşünce evrenine sınır koymak, onu bariyerlerle çevrelemektir çünkü. Homeros ve Hesiedos'ta resmedilen zengin ve esnek dünyayı -mesela- bu yüzden filozofların evreninde bulamayız.
2 sonraki yanıtı göster
Karakedi okurunun profil resmi
evet güzel bir konu. mezopotamya ve yunan kültürlerinin karşılaştırması ilgimi çekiyor. siz de güzel bir inceleme yazmışsınız. elinize sağlık. şu kısım dikkatimi çekti: ///Çünkü hem bilgiler edinmekte, hem kayıtlar oluşturmakta hem de bunları insanların meraklarını ve pratik ihtiyaçlarını karşılamakta kullanmaktadırlar./// kitapta bu konuyla ilgili bilgiler var mı? nedir mesela mezopotamyada yapılan bu bilimsel faaliyetler insanların günlük yaşamına nasıl katkıda bulunuyormuş? böyle pratik buluşlar, insanların hizmetine sunulan şeyler var mı?
ali okurunun profil resmi
Meseleye 'buluş' olarak yaklaşmak MÖ 3000 lerde hangi teknolojik aleti icat ettiklerini sorgulamaya götürmezse bizi iyi olur :) Ama geniş anlamda kullanırsak -ki bence sağlıklı olan bu- günün insanının günlük yaşamının en önemli noktalarına açıklamalar getiriyorlar. Mesela gök cisimlerinin konumları ve burç okumalarıyla talihe ya da karaktere dair çıkarımlar yapılıyor. Yasalar yazılı kurallar haline getiriliyor, eğitim dair tespitler ve uyarılar yapılıyor, yıllık tarım verileri kayda geçiriliyor, meteorolojik gözlemler yapılıyor vs... Yazar, günün rahiplerinin sonraki dönemin bilgin yada bilim insanlarının üstlendikleri misyondan hiç de farklı olmadığını vurguluyor. Kitap genel olarak bu iddiayı açımlamaya hizmet ediyor zaten. İyi okumalar.
2 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Karakedi okurunun profil resmi
kitabı not aldım okuyacağım. bilimin önce mezopotamyada geliştiği fikrine katılıyorum. antik mısırın da katkıları var. hatta iyi bir yazar, bilimin doğuda başlamasına rağmen soyutlamanın neden batıya sıçradığını da sorgulaması lazım.
ali okurunun profil resmi
Soyutlamada, evren tahayyülü, dünya görüşü etkili gibi sanıyorum... Mezopotamya'nın sert görünen günlük yaşamının ardında sonsuza açılan bir ufuk var. Ama Yunanlının dünyası, Homeros dünyasının daha da daraltılmasıyla aklın ve duyunun sınırlarına kadar daraltılmış salt pragmatik ve rational bir dünyadır. Bu evrende soyutlamalara gidilmesi, hadların çekilmesi, her şeyin keskin ve kesin ifadelerle belirlenmesi çok şaşırtıcı gelmiyor bana. Teşekkür ederim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.