2020 12. kitabı
Okunma: 19 Mart 2020 18:03
İngiltere’de kadınların kütüphanelere bir refakatçi ya da dekan tarafından bir tavsiye mektubu olmadan alınmazdı Eğer bir kadın edebi eser yazmak istiyorsa kendine ait bir odası ve parası olması gerekiyordu. Neden kadınların içlerinden bir Shakespare çıkmadı ? Neden cinsiyetlerden biri öylesine varlıklı öbürü ise yoksuldu? bu soruları düşündü ve araştırmaya koyuldu yanıtlarını kitaplardan araştırarak bulmaya çalışır ancak daha da çok kafası karıştı çünkü kadınlar üzerine bir yılda yazılmış o kadar çok kitap vardı ki Erkekler tarafından yazılan tüm kitaplarda bunun yanıtını bulamadı .bir kadın ... Shakespear’in kardeşi olup onun gibi yaratıcı yazma yeteneğine sahip olsa bile o dönemde ailesi tarafından maalesef destek göremez . kitabın son sayfasında zaten bu durum çok açıklayıcı ve düşündürücü şekilde açıklanmış syf 147-Yazımda size Shakespare 'ın bir kız kardeşi olduğundan bahsetmiştim . fakat onu gidip Sör Sidney Lee'nın Shakespare 'ın kitabını anlattığı kitabında aramayın .genç yaşta öldü bu kız ne yazık ki tek bir kelime dahi yazmadı .şimdi toprağın altında ,Elephant and Castle'ın karşısına , otobüslerin durduğu yerde yatıyor. Benim inancım tek bir kelime dahi yazmamış dörtyol ağzında gömülü olan bu şairin hala yaşadığı yönünde . O sizin içinizde , benim içimde ve bu gece bulaşık yıkayıp çocuklarını yatırdığı için buraya gelemeyen daha bir çok kadının içinde yaşıyor .O yaşıyor çünkü büyük şairler ölmez .Varlıklarını sürdürürler . vücut bulup aramızda dolaşmak için fırsat kollarlar . bana göre bu fırsatı ona vermek artık sizin elinizde . Kanaatimce bir yüzyıl daha yaşarsak her birimizin yıllık beş yüz bin sterlinlik bir geliri ve kendine ait bir odası olursa düşündüklerimizi olduğu gibi yazacak kadar özgür ve cesur olmayı alışkanlık haline getirirsek ... Dahası ortak oturma odasından biraz olsun çıkıp insanların yalnızca birbirleriyle olan ilişkilerini değil gerçeklikle ilişkilerini gökyüzüyle ağaçlarla ya da içtenlikle ne varsa onunla olan ilişkilerini göz önüne alarak Milton'un yarattığı şeytanı görmezden gelirsek , tutunacak hiçbir kolun olmadığı hayatta tek başımıza yol aldığımızı ve yalnızca erkeklerin veya kadınların Dünyasıyla değil , aslında gerçekliğin dünyasıyla ilişki içerisinde olduğumuz realitesiyle yüzleşirsek ,o zaman bahsettiğimiz o fırsat gelecek ve Shakespeareın kız kardeşi olan o ölü şair çoğu kez vazgeçtiği o bedene bürünecektir
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Koridor Yayıncılık · 201948,2bin okunma