Ben Ruhi Bey Nasılım?
2020 14. kitabı
Edip Cansever’in 1977 yılında TDK Şiir Ödülü’nü aldığı, roman kurgusu tadındaki uzun şiiri; kişileri, bireyin iç çatışmaları, değişik zaman dilimleriyle bir “roman şiiri” olarak değerlendirilir. Kitapta, şehirleşmenin içinde yalnızlaşmış bireyin sıkıntılarını, hayatın yorgunluğuyla başa çıkmaya çalışan “küçük insanı” kalabalık şahıs kadrosuyla dile getirilir. Ruhi Bey, kendisini içinde yaşadığı topluma ve geçmişe bağlayan her şey ile çatışmakta, hayatın anlamsızlığını sürdürdüğü yaşama biçimiyle ortaya koymaktadır. Kitabın isminden itibaren “Nasılım?” diye soran ve sorgulayan şair, Ruhi Bey üzerinden kendi hayat sorgulamasını, iç sıkıntısını ve yaşamayı unuttuğu duygularını okuyucu ile buluşturur. Ayrıca “Ben Ruhi Bey Nasılım" şiiri, Cüneyt Çalışkur yönetiminde, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş ve büyük beğeni toplamış bir oyundur. Okuyun, okutun! Sevgiyle... . . Geçen gün gördüm Acımayı unuttum Sevinmeyi unuttum Ben her şeyi artık unutuyorum Ama o geçerken ne yalan söyleyeyim şuramda bir ağrı duydum Ağrı da değildi belki, hani, nasıl Gövdemi yeniden buldum Acılar acılara eklenince ağırlaşıyor Gövdem de ağırlaşıyor Ruhi Beyle kocaman bir demet karanfil oluyoruz Şu üstümdeki boşluk kadar Bir demet Yok artık pek konuşmuyoruz Benim sözlerim eskidi Onunki de eskidi Zaten kelimeler sonludur Öyle değil mi Donuk donuk bakışıyoruz Ben ölüme iyice yakın O yaşamaktan uzak Öyle bir gök içinde durmuş gibiyiz Karanfiller ölürken Karanfillerden bir deniz.. . .
Ben Ruhi Bey NasılımEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 20192,883 okunma