2020 24. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 16:46
Diyaloglardon oluşan kitapta karakterler mevcut, bu karakterlerden biri de Platon’un hocası büyük filozof Sokrates’tir. Kitapta Sokrates’in ideal devlet anlayışına tanık oluyoruz. 2400 yıl önce yazılmış olmasına rağmen hala çok önemli olduğunu kavramak gerekiyor. İdeal devlet için ideal eğitim anlayışı özellikle yönetici sınıfının iyi eğitilmiş filozof sınıfından olması gerektiğini vurgulayan Platon özellikle babaların iyi birer rol model olmalarına dikkat çekmiştir. İnsan ruhunu üçe ayıran Platon’a göre en önemli olan kısmı; akıl, yöneticileri temsil etmektedir. Aile, çocuk, meslek gibi bütün kararları devletin vermesi, özel mülkiyetin olmaması gerektiği gibi konulara dikkat çeker. Ayrıca “Kadın da erkek gibi bütün işleri görebilir”. “Kadının yaradılışı da erkeğinki gibi bekçiliğe elverişlidir ” şeklindeki cümleleri ile kadın erkek eşitliğini savunduğunu görüyoruz. Bunun yanısıra Platon’un idealist eğitim anlayışı toplumdaki kız erkek bütün öğrenenlere eğitim imkânı sağlanması gerektiğini savunmuştur. Tekrar tekrar okunması gereken muazzam bir eser.
DevletPlaton (Eflatun) · Yason Yayıncılık · 201532,8bin okunma