2020 1. kitabı
Kitaplığımda bunca zaman okunmayı bekleyen, nasıl olsa kısa, bir oturuşta okurum diyerek sürekli ertelediğim. Tarihle kafayı bozduğum ,roman okumalarına yoğunlaşamadığım şu günlerde ilaç gibi geldi. Gelişen olaylar çok acı verici ve sonrasında esaret altında , özgürlüğünü kaybetmiş bir canlının nasıl oluyorsa daha önce fark etmediği hayatta kalma içgüdüsüyle kendini geliştiriyor ve hayatta kalmayı başarıyor . Hep duymuşuzdur; Garanti ve rahat bir hayat bizi bir adım öteye götürmez .Uykumuzdan , yemekten , içmekten , beynimizi boş vitese alıp izlenilen tv den, bu günler de mesela özgürlüğümüzden ne kadarından vazgeçebiliriz. Hayal ettiğimiz hayat için kendi kendimizi disiplin edip başarabilir miyiz? yoksa birilerinin emirleri ve baskılarını sonucunda veya yaşadığımız zor zamanlardan sonra kendimizi keşfetme yolunda mı kendimizi bulabiliriz. Jack London vahşi yaşamı ve korkuyu okuyucuya çok derinden hissettiriyor.Beyaz diş romanında da çok etkilenmiştim. Mesela bir liderlik kavgasını , hayatta kalma dürtüsünü, isyan etme , tepki gösterme yani bir hayvanın davranışlarını hissetmemi ve empati kurmamı , o anda oradaymış gibi olmamı sağlayan , okurken yaşatan , aynı zamanda hüzünlendiren bir hikaye. Aptal insan ve akıllı insan daha doğrusu vicdansız ile merhametli insan arasındaki önemli farkı da görmüş oluyoruz. Sona doğru hüzünlü olaylar yaşansa da bir nebze de olsa güzel bitiyor. Tavsiye ederim
Vahşetin ÇağrısıJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202443,1bin okunma