2020 22. kitabı
"İçinde bulunduğum bu umutsuz konumda,bazı anlar oluyor ki insan bir saç teliyle bir zinciri kırabileceğine inanıyor." Bir İdam Mahkumu'nun son günü.Sefiller'i okuduktan sonra Hugo'nun okuduğum her kitabını seveceğim kanaatim sonucu ara ara aklıma gelen ve hep okumayı istediğim,lakin adı nispetiyle bile bana bariz bir sıkıntı veren bir kitaptı.Ama sonunda kitabı ellerimin arasına aldım ve gün içinde bitirip yavaşça sayfaları kapattığımda,gözümde tam anlamıyla bile canlandıramadığım bir karakter için gerçekten üzgün hissettim.Bilirsiniz bazen kitaplar bizi etkiler ve üzgün hissederiz ya da sevinçli.Belki de o anın büyüsüyle öyle hissettiğimizi sanır ilerleyen günlerde sayfalardaki cümleler ve nihayetinde olay akışı bile belli belirsiz biçimde aklımızdadır artı.Ama bu kitap benim için bu tanımlara uymayan sayılı kitaptan biriydi.Şimdi ve bundan 10 yıl sonra bile o karakterin çaresizliğini,acı içindeki sessiz çığlıklarını ve insanı duygularını içimde duyumsayacağımı,kızının yanaklarında bıraktığı öpücüklerle usulca bıraktığı umudunu ve nihayetinde bir kişilik bir tiyatro perdesinde tek oyuncunun kendisi olduğunu fark ettiğini,hayır bunu gerçekten idrak edebilişi için meydana getiriliş sürecini içimde duyumsayacağımı biliyorum. İşin farklı ve bence güzel tarafı işin fiziksel acı veya bunun bilinmezliği üzerine önsözde uzun bir tarihsel süreç,birkaç acı verici olay anlatıldıktan sonra tamamen karakterin iç yolculuğuna ve manen hissettiklerine,bir iç dökmesine dönüyoruz.Buradakilerse,o bilinmezlik hissiyle sarf ettiği sözler gerçekten acı.Hele beni en çok yaralayan da idama götürülüyor üzere oluşunda hücresinden çıkarken,onun yerine başka bir idam mahkumu için hazırlandığını fark ettiğinde ve önceki mahkumların izlerini okuduğunda,işte o son anlarda farkına bile varmasa da orayla bir bağ kurduğunu fark etmesi.Ya da kürek mahkumu olmaktansa ölmeyi tercih edeceği cümlelerinin,iş nihayete erince ne kadar değişeceğini okuyor olmamız.Ya da küçük kızının ona bir yabancı gözüyle bakıyor oluşu.Bu küçük detayların başarılı bir şekilde cümelelere dökülmesi inanın bana kendiniz yaşıyormuşçasına duyumsanacak sayfalar okuyacaksınız.
Bir İdam Mahkûmunun Son GünüVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2026152,5bin okunma