Puan vermedi·432 syf.····Okunma: 12 Nisan 2020 04:19 PATASANA / Kitap Yorumu
Benim okuduğum ilk Ahmet Ümit macerası. Kitap, tarihin toprak altında sıkışmış taş tabletlerini anlatıp bulmak üzerine kurulmuş. Eğer polisiye kitaplarına ve tarihe ilginiz varsa eminim çok seveceksiniz.
Kitap tarihin en eski yerleşim yeri Mezopotamya da Fırat nehri etrafında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, ortaya çıkarılan 28 tablet ve bu tabletlerin çıkmasına kadar geçen sürede kazı bölgesinde yaşanan cinayetleri ele alıyor. Ve kitap Gaziantep bölgesinde geçiyor. Bu yüzden çok sevdim diyebilirim. Kitapta Antep’in yöresel yemekleri havada uçuşuyor. Gittiğim gördüğüm mekanlardan bahsetmesi çok ilgimi çekti:)
Kitapta iki konunun işlendiğini görüyoruz. İlk olarak günümüz arkeologların, Fırat'ta bu tabletleri çıkarma aşamalarını ruh hallerini okuyoruz. İkinci olarak da, Patasana'nın yazdığı tabletlerin gizemini çözüyoruz.
İki konuda da okuyucuyu sıkmamak adına Ahmet Ümit ardı ardına bölümler halinde anlatıyor olayları. Bu da, okuyucunun, kitaba dair merakını oldukça cezbediyor. . Bu arada Patasana (yazman demek)
Düşünsenize 2700 yıl önce yazılmış ve kimsenin okumadıgı tabletleri bulup okuyorsun. Ve şunu düşündüm bizim söylediğimiz yada hayat hikayemiz 2700 yıl sonra ilgi çekebilir miydi? Patasana bu konuda gerçek yazman ki insanı heyecanlandırıyor. Patasana yaptığı tüm hataların başkaları tarafından da yapılmasın istemediği için tüm bu yaşadıklarını gizli bir sekilde tabletlere yazıp, bir bölmede gizler.
Ve patasana bize şöyle der:
Ey sırlarımın ortağı olacak yabancı. Soylu musun, dindar mısın, iyi yürekli misin; yoksa zalim misin, akıllı mısın; yoksa işe yaramaz bir aptal mısın, bilmiyorum. Umarım iyi bir insansındır. Umarım yüreğin sevgi ve cesaret doludur. Umarım okuduklarını anlayacak, anladıklarından ders çıkaracak kadar akıllısındır.
Ve cinayete gelicek olursak Ahmet Ümit öyle bir yazar ki hiç ummadığınız kişiyi katil çıkarıyor. Şok olucaksınız.
Sevgiler