#okudumbitti
#bütünkadınlarkahramandır
#innashevchenko
Ukrayna'lı ünlü feminist grup FEMEN'in kurucularındanmış @innafemen -mış diyorum çünkü; bilmiyordum bu uğurda bu denli uğraş verdiğini işkenceye uğradığını ve ölüm tehditleri aldığını. Gerek araştırmalarım sonrasında gerek ise kitapta yazılanlardan sonra hem takdir ettim hem de azmine hayran kaldım yazarın
Tam vazgeçmiş olduğu bir anı ile giriş yapıyor yazar kitaba. Ve henüz 15 yaşında bir genç kızın maili ile henüz işinin bitmemiş olduğuna kanaat getiriyor. Ve ikinci kez tekrar başlıyor aslında.
"Kadın bedeni boyun eğmeli, sessiz kalmalı ve kullanılmaya daima hazır olmalı. Misyonu tatmin etmek, görevi de yeni nesiller taşımaktır. Kadın kendi bedeninin meşru sahibi değil... kadın bedeni çok sayıda dogmaya ve ataerkil kurumların bakışıyla belirlenmiş aşağılamaya maruz kalıyor." Şu kısmı okuyunca her gün haberlerde internette sokakta üst komşumuzda gördüğümüz duyduğumuz şiddetler geliyor aklıma istemsizce. Ve ne kadar haklı olduğunu acı bir şekilde anlıyorum.
Kimyager ve fizikçi, radyoaktiviteyi keşfeden Marie Curie'yi, tarihin ilk bilgisayar programcısı olan Ada Lovelace'i, devrimci Alexsandra Kollontai'i, hepimize kendimize ait bir oda bahşeden Virginia Woolf'u ve daha nice kadın kahramanı hatırlatıyor bize inna. Bilmediğim bir çok kadın kahramanla tanıştırıyor beni.
"Kadın bedeni bir savaş meydanı ve savaşmamız gereken alan da işte bu meydan." Sözleri ile tam da canevimizden vuruyor aslında. Vazgeçmeyin, kendinizin farkında olun ve savaşmayı asla bırakmayın. Çünkü biz kadınların yapamayacağı hiç birşey yok.. Yeter ki inanalım ve vazgeçmeyelim