Gönderi

128 syf.
5/10 puan verdi
Makyavelist düşüncenin kaynağı, 500 yıldır tartışılan ve halen malesef uygulanan fikirlerin bulunduğu kitap yazarın ölümünden 5 yıl sonra yayınlanmış(1532). O zamanlarda Floransa’da iktidarı eline geçiren Medicini’lere bir nevi yaranmak için yazılmıştır, zira yazarda erdem ve fazilet izine rastlamadığımdan hiç de yadırgamadım. Yazara göre
Prens
PrensNiccolo Machiavelli · Remzi Kitabevi · 201414,6bin okunma
·
164 görüntüleme
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Ve bunun adına da gerçekcilik denir, ben katılmıyorum şu an böyle bir yönetim şekli olmayabilir veya oturmamış olabilir ama olacaktır ve bu kesinlikle ütopya değildir. İnsanlık hiç bir zaman kötüye gitmez, bundan 500 sene evvel dünyayı düşünün bir de şimdiyi, ne kadar yol alınmış. Asıl tartışılması ve çözüm bulunması gereken bu konulardır, kötüyü çok gördük zaten, önemli olan iyiyi şekillendirebilmek. Demekki bu konu çok tartışılacak, toplantıyı heyecanla bekliyorum.
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Akıl ve bilim muhakkak iyiliği ve doğruyu getirecektir, bunu egellemeye çalışan her türlü tabuya rağmen. ( Tabular nelerdir çok derin bir tartışma konusu ) Ben umutluyum, birçok kötülüğün kaynağı cahillik işte onu ne kadar yenersek işler de o kadar düzeliyor, artık insanlar çok yavaş da olsa sorguluyor, düşünüyor ve araştırıyor. Bu gün Türkiye'nin %1 i aydınlanmış olabilir ama gelecek 5 asırda bu oran yarısını bulacaktır.
Mithril / Nobody okurunun profil resmi
Yorum çok doğru ve ben bu yüzden çok gerçekçi buldum ve beğendim kitabı. "Asıl mesele halkın devlet için var olmadığı tam tersine devletin halk için olduğu, demokratik, insan haklarına saygılı ve hümanist bir yönetim şekli geliştirebilmek ve bu yolda çözüm yolları bulabilmektir" demişsiniz. Yürekten katılıyorum ama mevcut dünyada bu yönetim şekli olmadığı için hiç bir yerde bu tarz toplum yöneticilerinin ne yapması/yapmaması gerekir gibi bir tespit de yapılamaz. Yapılsa da hiç bir zaman uygulama alanı bulamadan teoride kalır.
Mithril / Nobody okurunun profil resmi
Ben sizin kadar umutlu değilim.. İnsanlık dönüp dolaşıp aynı hataları yeniden yapıyor. Kitaptan örnek verirsek o dönemden bu zamana iyileşme gördüğüm tek konu kadın hakları üzerine.. Ama bir 500 yıl daha evveline gidelim.. Orta asya türk devletlerine.. O dönemlerde kadınların yeri bugünkünden bile daha iyiydi..
Mithril / Nobody okurunun profil resmi
Akıl ve bilimin de yeterli olacağını ben düşünmüyorum. (Bir sonraki toplantı için Sineklerin Tanrısı iyi gider:) ) İnsanların duyguları (hırslar, aç gözlülükler, nefret, kıskançlıklar vs) "karar verme" sürecinde ne yazık ki akıl ve bilimden daha etkin. Bunu da eğitimle değiştirmek çok zor. (Hadi değişebilir diyelim.Bugünkü bir tartışmadan bir bonus gelsin: http://1000kitap.com/gonderi/6931268/?bildirim=3818022&yorumid=187482)
Nagihan