2020 32. kitabı
Başkarakter Bilal, Zembul ile evlidir. Zembul gebe kalır. Babası Bilal'in aklına bir şüphe sokar. Çocuğun kendinden olmadığını söyler Bilal'e. Zaten evliliği de iyi gitmeyen Bilal bunun üzerine karısına olmadık şekilde davranmaya başlar. Çocuğun başkasından (Ziya Bey'den) olduğunu söyler karısına ve boşanmak ister. Karısı bunun iftira olduğunu konusunda diretir. Bu arada Bilal bir asker kaçağıdır. Bunu gizlemek için Muzaffer Seza olarak ismini değiştirir. Karısı zaman zaman bu kozu Bilal aleyhinde kullanır. Bu arada Muzaffer Seza savaşta şehit olmuş eski bir tayyare pilotunun adıdır. Bilal bunu öğrenince artık hayal aleminde onunla iç konuşmalar yapar. Vicdan azabı diyebileceğimiz tarzda ıstıraplar çeker. Çünkü asker kaçağı birinin şehit bir askerin adını taşıması altında ezilmektedir. Derken Bilal karısıyla doğum sonrası çocuğun kırkı çıkana kadar bekleme kararı alır. Çocuk doğar fakat Bilal deyim yerindeyse kafayı yemiştir. Muzaffer Seza'nın Bilal'i yönlendirmesiyle evininin bodrumuna gaz yağı doldurtup yaşadığı mahalleyi havaya uçurmayı telkin eder. Tabi buna karısı ve çocuğuda dahildir. Derken kitabın sonunda Bilal evi havaya uçurma ve vicdani yaşadığı iç hesap arasında bir seçim yapacaktır. Kitap, imgesel olmakla birlikte kısa olmasına rağmen yer yer sıkıcı olabilir. Görüşüm şu ki bana hitap eden bir kitap olmadı.
Sahibinin SesiSevim Burak · Yapı Kredi Yayınları · 2020241 okunma