···Okunma: 23 Nisan 2020 00:49 Kitabı tanıtmadan önce Roger Garaudy'e dair birşeyler yazmak istiyorum. Fransa'da doğmuştur. Felsefe üzerine eğitim almış. Fransız Komünist Partisi'nde yöneticilik, Fransız Parlamentosunda milletvekili, Meclis Başkan Yardımcısı ve Senatörlük yapmıştır. Fikirleri bakımın baktığımız da İslam'dan uzak bir dünya görüşüne sahipken kendisinin hayatını değiştiren Medeniyetler Ittifakı çalışmaları olmuş bu vesile ile Islam'ı tanımıştır ve sonradan Islam'ı seçmiştir. Kitaba gelince, bu kitabında asıl gayesi, Batı, dogru dünyaya biseyler katmıştır lakin dünyadaki bütün kültürlerin, insanlığın suanki gelişmişlik seviyesine gelmesindeki yegâne kaynağın Batı medeniyeti olduğu şeklindeki tarihi bakış açısının bir ön yargıdan ibaret olduğunu göstermek istemiş. Kitap tam olarak bu meydan okumayla başlıyor. Ve bu fikrin altını doldurmak için geniş bir perspektiften medeniyetlere bakmış. Mezopotamya, Çin, Mısır, Hindistan, İnka, Maya ve Aztek medeniyetleri üzerinde durmuştur. Kısada olsa Afrikadaki medeniyetlerin üzerinde durmuştur ve dünyaya katkılarını derlemiştir. Ve ayrıca Coğrafi keşiflerle birlikte Batılı denizcilerin ve askerlerin Amerika kıtasındaki değerli madenler için -altın gibi- insanları yapmış olduğu işkenceleri zulümü üzülerek okudum. Ayrıca Amerikadaki Tropikal iklimde çalışmak üzerine Afrikadan zorla Amerikaya getirtilen, gelmemek için direnenlerin zorla getirilip yada öldürüldüğünü veya yolda ölen pek çok Afrikalının dramı çok üzücüydü. Inka, Maya ve Aztek medeniyetlerinin nasıl yok edildikleri keza öyle. Özetle, kitap size farklı bakış açısı sunacaktır. Insanlık tarihine sadece Avrupalı gözüyle bakmanın artık imkansız olduğunu çok iyi bir şekilde anlatıyor. Okunup irdelenmesi ve üstünde düşünülmesi gereken bir kitaptı. Tavsiye ederim.