2020 27. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 20:05
Andreyev'in Rusya'nın Rus-Japon Savaşı'ndan (1904) ağır bir yenilgiyle çıkmasının ardından kaleme aldığı Kızıl Kahkaha, savaşın akıl almaz mezalimi üzerine yazılmış en sarsıcı metinlerden biridir. "Dünya çıldırdığında böyle gülmeye başlar." der yazar kızıl kahkahayı tarif ederken. Savaşın şiddetini, günlerce aç ve uykusuz kalan askerlerin çaresizce direnişini gözler önüne serer. Okuru bir an için o kanla sulanmış toprak alana götürür ve tüm gerçekleri gözler önüne serer. Şu ana kadar bildiğini tüm savaş hikayelerini unutun ve gerçeklere gözünüzü açın diyor adeta. Ve bize şavaşı deliliğini aktarmak için; "... Bir milyon insan bir yerde toplanıp edimlerine haklılık kazandırmaya çalışarak birbirini öldürüyor ve hepsi eşit derecede hasta ve hepsi eşit derecede mutsuz. Delilik değil de nedir bu?.." sözlerini sarf ediyor. Gerçekten sorguluyor insan delilik değil de nedir bu? Şiddetle tavsiye ettiğim duygularınıza tercümanlık edecek harika bir kitap arkadaşlar okuyun ve okutturun diyorum.
Kızıl KahkahaLeonid Andreyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20257,8bin okunma