konusu adından bile belli olan bir kitap. kitapta doğu-batı karşılaştırılması yapılıyor ve yanlış batılılaşma eleştiriliyor. bu karşılaştırmada kötü özellikler garb kültürüne yüklenirken iyi özellikler şark kültürüne ithaf ediliyor. şark kültürünü isminden de anlaşılacağı gibi Rakım Efendi temsil ediyor ve garb kültürünü de Felatun Bey. sizin de bildiğiniz gibi Felatun Yunan filozof Platon’un şarktaki ismi. ancak bu kitapta Felatun Bey bir bilgenin tam aksi yönünde hareket eder.
kurgu açısından da hatalı bir kitap bana kalırsa. yazarın sesini çok fazla duyuyorsunuz her an size fikirlerini söylüyor ve bunu kendini gizlemeden yapıyor. ancak şöyle de bir şey var ki henüz modern edebiyatla ilk tanışmalarımız bu kitaplar ve şu andaki ilerlemeyi görmek için geçmişe dönüp bakmalıyız. yazarların bir çoğu buna benzer duruma düşebiliyor çünkü geçmişte neler yazıldığından daha da önemlisi nasıl yazıldığından pek haberi yok kimsenin. bunun sebebi de kitapların sıkıcılığı ama sonuç olarak bunları da zorla da olsa okumamız gerekir bize daha geniş bir bakış açısı sunabilir.
bana kalırsa üslup bir kurguyu vezir de yapabilir rezil de edebilir. yazarın kaleminin gücüne bağlı bu ikisi de. keyifli okumalar.