2020 23. kitabı
Masumiyet müzesini duymuştum ama kitapta nasıl bağlantı kurulacağını öngörememiştim. Orhan Pamuk tüm cümlelerde müzeyi bir nakış gibi işlemiş. İlk sayfalarda kitaba dair kopukluk yaşadım olay örgüsü içine almadı beni. Fakat sonrada doğru özellikle son 50 sayfada soluksuz okudum. Masumiyet müzesi, konusu, detayları, anlatma şekli, yaptığı ruhsal analizler, farkındalıkları ve her karakterin şahsına münhasır olmasın açısından oldukça kıymeti bir kitap. Sonu zaten benzersiz bence. biraz psikolojik açıdan bakalım. Kemal bey ayrılık sonrası yası yaşamak yerine yasa tutunmuş gibi geldi bana. Müzeyi kurma sebebi, müzeyi kurmadan önce biriktirdiği eşyalar bunu hissettirdi. İlişkide bağlanma problemleri var, ayrılık sonrası ve ilişki içindeyken yaptığı davranışlar kabul görmek üzerine. Yıllar sonra tekrar bulduğu Füsun’dan hayır cevabını almamak adına her şeye evet diyor. Füsundan ayrıldıktan sonra o sokakları gezmesi, ona dair olan her bilginin kendisi için anlamlı olması beni çok etkiledi. Sevdiği, değer verdiği insan için o kadar çok emek verdi ki bunlar benim çok hoşuma gitti. İlk nişanlısı olan Sibel’le yaşadığı özel hayat günümüz erkeklerinde de var. Bir aşk acısını unutmak için başka kadında yara açtı.. İlişlileri, aşkı, tutkuyu anlatması her şeyi ile özel bir kitap umarım bir gün masumiyet müzesini gezerim..
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 200860,4bin okunma