Nutuk
2020 15. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2020 02:08
Her vatan evladı Milli Mücadelemizin Lideri ve Kurucu Cumhurbaşkanımızdan bize miras kalan böyle bir esere sahip olduğu için gurur duymalı. Bu ülkenin her bireyi farklı siyasi görüş ve eğilimlere sahip olabilir fakat hepimiz için gerçek kırmızı çizgiler şunlardır: Vatanın bağımsız bütünlüğü ve milletin şartsız egemenliği. Nutuk'da bizler bu çizgilerin çekilmesi için verilen mücadeleye yakından tanık olurken bu mücadelenin içinde ne isimsiz kahramanların, ne vatan sevdalılarının hayatlarını feda ettiklerini ve ne vatan hainlerinin, ne onursuz menfaatçilerin bu vatanı satmak için sıraya dizildiklerinin farkına varıyoruz. Kitabın son birkaç sayfası bize girişilen bu mücadelenin kısa bir tablosunu çizerken, Gençliğe Hitabe olarak bildiğimiz M.Kemal'in son sözleri hepimizin asla aklından çıkarmaması gereken öğütler ve onun muhteşem ileri görüşlülüğünün bizlere armağanıdır. Son cümle ise bize Atatürk'ün vasiyeti niteliğindedir: "Ey Türk istikbalinin evladı! İşte bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklalini ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!" İnsan insanın kurdudur, kimsenin yemi olmak istemiyorsak eğer engebeli de olsa akıl ve vicdanımızın yolundan ayrılmamalıyız.
NutukMustafa Kemal Atatürk · Çınar Yayınları · 201834,4bin okunma