2020 7. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2020 05:27
Kitaba çok önyargılı başladım. Klasik okuru olarak modern edebiyat eserlerini okumayı pek sevmezdim. Açıkçası kitap beni şaşırttı. İki karşıt düşüncenin anlatılmış, gerçek Cumhuriyetçi ve gerçek Osmanlı torunu olma gibi konulara çok güzel değinilmiş. Günümüzde bile tartışılan bazı kelimelerin gerçek anlamlarını vermeye çalışmış yazar. Bunun dışında Sümerler, kil tabletler, insanlık tarihi, İngiliz istihbaratı gibi konulara yazar belgelerle destekleyerek değinmiş. Benim için romanı güzel kılanda bu kısımlarda verdiği derin bilgiler oldu. Kadının sadece bir beden değil, bir ruh bir düşünce bir direniş olarak anlatması da kitapta beğendiğim noktalardı. Kitap akıcı bir dile sahipti, bir sonraki sayfayı merakla çevirebiliyorsunuz. Eksikliği ise Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında yaşayan insanlar anlatılmasına karşın sanki günümüz konuşma şekilleri, tavırları vardı. Bu biraz yapmacık geliyor bana. Son olarak Selim’in Ülkü’ye aşkını itiraf ettiği teras katındaki diyaloglar bana tamamıyla Aşk ve Gurur kitabında Darcy’nin Elizabeth’e aşk itirafını hatırlattı. O kadar benzer geldi ki kitabını da filminde izlemiş bir hayran olarak gözümde Darcy-Elizabeth çifti canlandı. Burada yazarın Jane Austen’den etkilediğini düşündüm. Okurken keyif aldığım ve merak ettiğim bir kitap oldu.
Gör BeniAkilah Azra Kohen · Everest Yayınları · 202019,3bin okunma