Gönderi

240 syf.
·
Puan vermedi
“METİNLERARASI İLİŞKİLER” KİTABINA DAİR
Bir akademisyen olan ve halen Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde profesör olarak görevine devam eden Kubilay Aktulum’un “Metinlerarası İlişkiler” adlı kitabına tanıtıcı nitelikte bir inceleme yazmak istedim. Zira metinlerarasılık, edebiyatla bir şekilde meşgul olan herkesin sıklıkla duyduğu bir kavram. Kristeva’nın
Metinlerarası İlişkiler
Metinlerarası İlişkilerKubilay Aktulum · Kanguru Yayınları · 201439 okunma
··1 alıntı·
280 görüntüleme
Metin T. okurunun profil resmi
Postmodern edebiyatın olmazsa olmaz bir öğesi üstkurmacaysa diğeri de metinlerarasılıktır. Hele de o dürüst, "gök kubbe altında söylenmemiş söz yoktur" düsturundan sonra, rahatlıkla şunu söyleyebiliriz: Tüm metinleri bilen bir süper yapay zekaya, en özgün olduğunu sandığımız bir metni okutursak, benzeri on binlece metin döker önümüze. Yani, her yeni metin, kendinden önce söylenmiş metinleri kullanarak yapılan bir yeniden üretimdir ve onlardan ayrı asla düşünülemez, diyebiliriz. Kurmaca olarak baktığımızda, bir yazar yazma eylemine önceki kurmacaları okuyarak ancak başlayabilir. Çünkü edebi bir kümülasyona ihtiyacı vardır. Bunu nasıl yapar? Zaten bilse de bilmese de yapıyordu, bilinçli yöntemlerini sen yukarda pek bir güzel açıklamışsın. Kalemine, aklına sağlık.
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Var ol Metin Hoca'm. Sen de çok güzel anlattın. Kalemine kuvvet.
Murat Sezgin okurunun profil resmi
Bunu 1k'nın anasayfasına sabitleyebilsek keşke. Yol haritaları olur bazı okurlar için.
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim Murat Bey. Kendim için çalıştım kitaba, 1k okurlarıyla da bu çalışmanın özetini paylaştım. Umarım faydalı olur herkese.
Nesrin A. okurunun profil resmi
Çok faydalı bilgilerle dolu bir inceleme olmuş, elinize sağlık Ayşe Hanım. Bu kitabı okuduktan sonra, biraz da okurun sahip olduğu edebi altyapıyla, 'bilinçli okuma' olarak ağızlara pelesenk ettiğimiz kavram da tam anlamıyla yerini buluyor galiba. İncelemeyi okuduktan sonra bile olacak bu :)
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Evet aslında hedefim buydu Nesrin Hanım. Kitabı okuyamayan, ulaşamayan okurun da anlayabileceği fikir verici bir özet yapabilmek. Umarım ilgilenen herkes için faydalı olur.
Erhan okurunun profil resmi
Eline sağlık Ayşe, bu siteye edebiyatla ilgili katkıların zaten malum, kendi adıma en azından senin incelemelerinden çook şey kazandım . Metinlerarasılık az çok aşina olduğumuz bir konuydu
Metin T.
Metin T.
hoca sağolsun. Kubilay Aktulum'un bu kitabında da (tezinde ya da) detaylandırdım kafamdaki kuramı sayende. Türkçe/edebiyat öğretmenleri için büyük problemdir heralde dil/edebiyata ilişkin bukelimelerin türkçeleştirilmiş versiyonlarını öğrenciye benimsetmek. Daha kolaya alışkın kafam, yansılama gönderge gibi kelimeler batıyor biraz. Dil ne kadar zorlarsak zorlayalım kendi bildiği şekilde gelişiyor, bu yüzden - üzücü de olsa- bazı kitaplar ölmeye mahkum oluyor. Alakasız başka bir şey daha söyleyip kaçayım. Bu "gökkubbe altında söylenmemiş" smzünü Umberto Eco'nnun biliyordum bir ara. Daha eski bir kitapta görünce araştırdım biraz. Bir iki yerde Çiçero'ya dayandırmışlar, bir yerde de İncil'de geçtiği yazıyordu. (Gerçi Çiçero daha eski:) Yani en az ikibin yıldır kullanılan-benim de oldukça benimsediğim- bu söze biraz şüpheyle bakmaya başladım son zamanlarda. Tıpkı 1900'lerin "Bulunabilecek her şey bulunmuştur, bundan sonra herhangi bir icat olamaz" diyen adamları gibi geliyor bana artık. Belki de bir an gelecek aklıma gelen bir şeyi "Ekşi Sözlük"te arattığımda bulamayacağım. Neyse fazla açıldım her zamanki gibi. Tekrar tşekkürler metinlerarası içim. Bir kaçını denemiştim, özellikle İlahi Komedya parodisi vardı epey uğraştığım. Diğerleri çin de çalışacağım. Sağlıcakla kal.
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Rica ederim, "Metinlerarası İlişkiler" kitabı uzun zamandır üzerinde bölüm bölüm çalıştığım ancak bütünüyle okuyamadığım bir kitaptı. Yeniden okurken not çıkardım, sizlerle de bu notların sadeleştirilmiş halini paylaştım. Terimler meselesi -bilhassa teori kitaplarındaki- çok zorluyor zira bir bütünlük yok bu konuda. İster istemez bilim insanları bireysel hareket ediyor ve ortaya kulağı fazlaca tırmalayan kelimeler çıkıyor ve bu kelimeler ister istemez okumayı yavaşlatıyor ve zorlaştırıyor. Ancak tabii önemli bir kitap olunca es geçemiyorsun. "Ulysses" az kaldı sanırım, bitince belki İlahi Komedya üzerine çalışırsın, merakla bekliyorum. Ben de bu konuda biraz daha yetkin hissedince"Tutunamayanlar" üzerine çalışmak isterdim. Yıldız Ecevit'in, postmodernizmin ve bu bağlamda metinlerarasılığın izini sürdğü güzel, öncü çalışmaları var. Ben de onu örnek alarak denemeler yapabilirim. Teşekkürler yorumun için. Sen de sağlıcakla kal.
4 sonraki yanıtı göster
özgür okurunun profil resmi
Elinize sağlık. Güzel bir çalışma olmuş. Metinlerarası kavramı bende Mark Twain'in "İnsan Nedir?" kitabındaki değerlendirmelerini aklıma getiriyor. "... Fikir dile getiren kişi, her zaman ikinci el fikri dile getiriyordur." Emeğiniz için teşekkür ederim.
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Değerli katkınız için ben teşekkür ederim.
Metin T. okurunun profil resmi
Korkunun ecele faydası yok mu demişlerdi? :)))
fiLiz okurunun profil resmi
Böyle bir fikrin, yani milyarlarca yıl yaşamış insanın ürettikleri metinler arasındaki ilginin sistemsel olarak incelendiğini bilmiyordum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyelim.Birçok edebi eserin kurgusu geçmişe dayanıyor hatta Yaşar Kemal'in bunu ifade ederken iyi bir sözlü edebiyat dinleyicisi olduğunu söylediğini biliyordum.Bunun bilimsel kitabı olmuş. Teşekkür ederim bilgime katkı oldu.
Orkun Derikli okurunun profil resmi
Çok şey öğrendim Ayşe hanım, aklıma geldikçe okuyacağım. Teşekkür ederim.
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Ben teşekkür ederim, değer verip okuyup yorumladığınız için.
Saliha küpeli okurunun profil resmi
Ellerinize, emeğinize sağlık.Kübilay Aktulum hocanın bu kitabına erişebileceğim bir yer var mı?
Hercaiokumalar /Ayşe okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Ben fotokopusinden okumuştum. Kanguru Yayınları yeniden basmış, yayınevinin kendi sitesinde satışta görünüyor. Bir bakın isterseniz.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.