2020 8. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 02:53
Son Ada'nın Çocukları kitabı hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden akıcı ve güzel bir kitap. Huzur içinde yaşayan bir adaya gelen emekli bir devlet başkanının adayı nasıl kaosa sürüklediği anlatılırken, bir çocuğun gözünden ada halkının da nasıl manipüle edilerek yaratılan kaos ve kötülükte payının olduğu resmediliyor. Bir nevi diktatörlük hikayesi olan kitap Hayvan Çiftliği ile Küçük Prens arasında gidip geliyor. Kitapla ilgili diğer okuyucu arkadaşların yorumlarına da baktım, bir yorumda kitabın küçüklerin siyasileştirilmesi eleştirisi yapılıyordu. Ona göre çocuk dediğin doğayı sevsin, iyi birisi olsun ama büyüklerin işine karışmasın özellikle protest bir yaklaşıma sahip olmasın. Tabiki kendi görüşü ama ben katılmıyorum. Bence bu kitap hem çocuklara, hem gençlere hem de yetişkinlere susarsak, sorgulamazsak nasıl algılarla yönlendirileceğimizi basit bir olay kurgusu üzerinden anlatıyor. Mesaj vermeye çalışması, siyasi olması ve hatta okuyan üzerinde bu hikayede anlatılanlar nasıl da ülkemizi resmediyor şeklinde gözümüze sokulması yüzünden kitabın edebi yönünü sorgulayabiliriz. Kitabın mesaj vermek istediği çok açık. Belki de direk siyaset yapmak için yazılmış bir kitap. Ama ben bu gözümüze sokulan mesajlardan rahatsız olmadım. Bence rahatsız olunması gerekiyorsa gerçek hayatta bu başımıza gelenler, ülkemizdeki büyük kutuplaşma, bencillik, düşmanlık sorgulanmalı. Zaten kitap da bize sorgulayın diyor. Doğayı bozmayın diyor. Ben bu yüzden kitabın tarzından rahatsız olmadım. Aksine, herkesin okuması ve üzerinde düşünmesi gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Son Ada'nın ÇocuklarıZülfü Livaneli · Doğan Egmont Yayıncılık · 20155,2bin okunma