2020 79. kitabı
İnsanların isteyip ve çabaladıkları zaman neleri başaracaklarını gösteren mükemmel bir kitap. Bir avuç aydın insanın bir araya gelerek insanları bataklıklar diyarı olarak bilinen Finlandiya da gösterdikleri dayanışmayı konu alan, eğitim, spor , kültür, ekonomi, askeri ve din gibi alanlarda toplumsal dayanışmanın somut bir örneği olan kitap. Kitabi okuyunca insanın kendini sorgulaması, en başta gelen özelliklerden biri. "İnsan hayata karşı nasıl bir tutum sergilemeli, zorda kalan bir insan zorlandığı için hemen umutsuzluğa kapılıp vazgeçmeli mi yoksa üstüne gidip tuttuğunu koparmalı mı?"Sorularına muazzam bir şekilde cevap veren nadir eserlerden biri. İmkansız gibi görünen ama umut, istek ve inanç olduğu zaman imkansız bir şeyin olmadığıni kanıtlayan, insana toplumsal dayanışma ruhu aşılayan, omuz omuza hareket edildiği zaman her şeyin üstesinden gelebileceğini çok net bir şekilde gösteren ayna. Geçmişe baktığımızda bir çok toplumun dayanışma halinde olmadığını görürüz lakin bu toplumların çok uzun soluklu olmadığını da net bir şekilde söyleyebiliriz. Çünkü başarı tek başına gelen bir olgu değildir. Başarı, bahsettiğim gibi insanların dayanışma içinde oldukları, omuza omuza verdikleri ve sorumluluk bilinci içinde emek sarf ettikleri zaman gelen bir olgudur. Yazarın bahsettiği ülke olan Finlandiya İsveç in egemenliği altındayken bu dediklerimi gerçekleştirme imkanı çok zordu çünkü bir ülke esaret altındayken bırakın gelişmeyi tutunmayı bile beceremez. Tarih bize hep söylemiştir zaten. Rusya yardımıyla İsveç in esaretinden kurtulan Finlandiya; umut, cesaret ve inanç ruhunu her daim gösteren bir avuç insan tarafından bataklıklar ve kayalar ülkesinden Beyaz zambaklar ülkesine dönüşmüştür. Günümüzde de bu bilinç ve bu sorumlulukla her zaman gelecek nesillere umut kaynağı olabilmeli, hayata karşı her zaman mücadeleci bir ruha sahip olmalı, ve bunların yanında da ahlaken ve vicdanen insanlara hep faydalı olabilecek nesiller yetiştirilmelidir. Kazanılan mirasın ileirde emin ellerde olmasını sağlamak içinde gençlere vatan, millet ve sorumluluk bilinci öğretilmelidir.
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Koridor Yayıncılık · 2007124,8bin okunma