Puan vermedi·413 syf.····Okunma: 15 Mayıs 2020 14:29 • Spoiler içerebilir.
Umduğumu bulamadığım bir kitabın daha incelemesini/yorumunu yapmak istiyorum.
Öncelikle kitap konu olarak çok karışık geldi aynı bölüm içinde bir an geçmişte bir an cenazeyi gömme sahnesinde bulabiliyorsunuz kendinizi.
Kitapta özellikle yeni keşfedilen gezegen ve oraya giden 2 kozmonotla alakalı bölüm olmasa da konu çok güzel işlenebilirdi gibime geldi. Kitabı okurken yarısına gelene kadar konu ilerlemedi.
Kitabın ve yazarın seveni çok ama rahatsız olduğum çok yer oldu. Devesi Karanar’ a sırf yaratılışından gelen konularda yaptığı eziyet, kırbaçla dövmesi sonra hem dostunun karısına ölümünden sonra da olsa aşık olup hem de kitabın sonlarında dostuna sadıklığı adına iade-i itibarını geri almak için uğraşması tezat düştü zihnimde açıkçası.
Diğer bir husus ise yazar bildiğim kadarıyla Müslüman ama kitapta Yedigey yeri geldi Allâh yok dedi yeri geldi cenaze namazında Allâh’ a yalvarırken reankarnasyon ihtimalini de dillendirdi. Yeri geldi isyanları için af talep ederken “herkes Allâh gibi olduğuna kendini inandırmazsa, sen de varlığını koruyamazsın ey Allâh” demeyi de ihmal etmedi.
Ben bu tarz sözlerden özellikle de okuduğum yazar müslümansa rahatsız oluyorum. Nayman Ana’ nın yaptığı isyan sözleri de diğer bir örnek.
Sanırım Beyaz Gemi’ yi daha çok sevmiştim. Kitapta basılmadığını okuduğum bölüm ve yeniden kitaplaştırılan Cengizhan’ a Küsen Bulut’ u bir zaman sonra okumayı düşünüyorum ama umarım onda da aynı şeyle karşılaşmam. Hayrlı ramazanlar cümleten.