Kötünün Estetiği serisini duymuş muydunuz ?
Açıkçası ben duymamıştım. İncelemesini yaptığım eseri okuyana dek.
Haberim olmadan kitabı nasıl okuduğuma gelirsek kitap bana hediyeydi.
Hediye eden kişinin de bu seriden haberdar olduğunu zannetmiyorum :).
Neden böyle bir kitabı bana hediye etti ama orasını da ben bilmiyorum :).
Yani kısacası Kötünün Estetiği diye bir seri var ve bu eser de serinin ilk kitabı.
Kitabı 7 8 ay önce okumuştum. Ama nasıl bir psikoloji ile okumuşsam kitaptan geriye hiçbir şey kalmamış ve ben de ikinci kez okumaya karar vermişim.
Açıkçası anlaşılması zor cümleler var. Kitabın en az çeyreğindeki cümleleri 2-3-4 kez okuduktan sonra anladım. Bilgi yoğunluğunun olduğu cümleler bunlar.
Henüz süpper okuyucu düzeyine erişemediğimizden anlamakta zorlanmamız normaldir diyerek kendimi teselli edeyim :).
Konu olarak serinin adından da anlaşıldığı üzere "Kötü" kavramı üzerine oldukça derin bir yoğunlaşma var.
"Kötü" kavramının ne olduğundan nasıl ortaya çıktığından başlayarak bu kavramı konu edinmiş filozoflara, eserlere ve edebiyatın kötüden ayrılamayan yönüne vurgular yapılmış, kötülük hem aşağılanmış hem yüceltilmiş, şeytana (Lucifer) oldukça fazla atıfta bulunulmuş ve yaradılış sürecine kadar inilmiş. Amaç kötü kavramının ne olduğunu açıklamak...
Düşünürken beyin devreleri birbirine girebiliyor :).
İncelemelerde pek fazla spoiler vermek istemediğim için burada da çok ayrıntıya inmeyeceğim.
Felsefe ile ilgilenen, yabancı filozoflara ilgi duyanların severek okuyacağını düşünüyorum. Ayrıca kitaptan çok farklı isimler de tanıdım, araştırmak adına bana fikir oldu sizlere de olabilir.
Ancak ancak... Kitabı nasıl edinirsiniz bilmiyorum çünkü stoklarda genellikle yok.
Ve ben de serinin diğer kitaplarını okumak istiyorum ama bulamıyorum.
Bunu da burada belirtelim :).
Eğer ki edinir de okursam diye bu inceleme buralarda dursun. Diğer incelemelere kaynak olsun.
Okuyunuz, bolca okuyunuz...