Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim
2020 187. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2020 18:47
Selam herkese Uzun zamandır merak ettiğim kitaplardan biriydi İrade Terbiyesi ve nelerle karşılaşacağımı merak ede ede heyecanla notlar alarak okudum kitabı. Kitap iki bölümden oluşuyor; Kuramsal Bölüm ve Pratik Bölüm Her ne kadar genel itibariyle öğrencilere yönelik gibi görülse de herbirimize yol gösterecek nitelikte. Öğrenci açısından bakarsak bireye odaklandığı gibi müfredatı hazırlayan sisteme de eleştiride bulunuyor yazar. “Disiplin İçinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim”diyor Cemil Meriç. Yazar, gerek kuramsal bölümde gerekse pratik bölümde bize uygulamalar ve örneklerle dolu yönlendirici cümleler kuruyor. Uzun soluklu bir uğraşı gönülsüzce tamamlamak, gerçekleştirmeye çalıştığı şeyi sevmemek, tüm başarı şansını yok etmektir. Yani başarmak için üstlendiğin şeyi sevmen gerekir. Bu bence önemli etkenlerden biri başarı için. Duygularımızın dış ifadesi bize aittir yani yapmak ya da yapmamak tamamıyla bizim kararımız. Duyguyla dış ifade arasında daimi bir bağlantı bulunur, iki herhangi unsur sık sık birlikte hareket ediyorsa birinin diğerine tetikleme eğiliminde olması psikolojinin genel bir yasasıdır. İşte bu yasanın bir sonucu olarak duygunun eğitimi ile meşgul olan psikologların en bilgeleri İnancın dışsal eylemlerini zihni elverişli duygusal duruma getirme konusunda son derece faydalı bularak tavsiye ediyorlardı; yani duygu eğitilmeliydi. Özetle içeride olup bitenlere karşı biz dışarıdan çok az şey yapabiliriz bunu yapabilmenin en temel yolu iradeyi terbiye etmektir. Çok öfkeli olan bir insanın içinde öfke yükseldiği anda kendini bastırabilmesi ve kendini dışarıya kötü söz yüksek ses olarak yansıtmaması için büyük irade göstermesi gerekir ve bir birey iradeyi de eğitilerek kazanabilir. Dindarlığı daha üst düzeyde hissedilen ruhlarda teslimiyet duygusu o kadar güçlü ve içten ki bir küfür asla öfkeye neden olmaz ve ahlaki açıdan daha düşük düzeyde olan kişilerin beyinlerine tutuşturan cinsel dürtüler onlarda o kadar silinmiş kaybolmuş yok olmuştur ki cinsel şehvetten kendini korumak büyük bir mücadele gerektirmez. İşte güçlü eğilimlere karşı sadece daha üstün duyguların karşıtlığı ile kazanılmış zaferin güzel bir örneği. Yani bir duyguda irade gösterebilmenin yolu karşısında daha üstün başka bir duygu ile durmak diyebiliriz. Peki sizce bir keşiş (canlandırmanız için misal veriyorum Siddharta ) iradesini terbiye etmemiş miydi? Ya da günlerce inzivaya çekilen ve ne kadar bilge bir insan olduğunu bildiği halde dünya malından kendini alıkoyan Somuncu Baba iradesini terbiye etmemiş miydi? İradeyi Terbiye etmenin yollarından biri de buydu; kendini koşulsuz Allah’a adamak. Anladığım şey şuydu; İrade, üzerinde çalıştıkça arttırabilecek birşeydir . Ben iradesizim deyip kenara çekilmek iradesiz olmaktan da kötüdür bana göre. Gün gün küçük küçük şeyler üzerinde yapacağımız alıştırmalar irademizin güçlenmesine yardım edecektir. Duygularını kontrol etmek Plan yapmak ve bu plana sadık kalmak İyi arkadaşlar edinip kötü ortamlardan uzak durmak Bir başarı düşüncesine uzun süre odaklanmak ve o düşünceyi akıldan çıkarmamak Tek bir adım bile olsa mutlaka harekete geçmek Tefekkür-meditasyon yapmak Meditasyon esnasında başarı istediğin sözcükleri sesli bir şekilde kendine tekrar etmek Tek cümleyle özetleyebileceğim yardımcı yollar Okunması gereken bir kitaptı. Tavsiyemdir Selam ve dua ile
İrade TerbiyesiJules Payot · Koridor Yayıncılık · 202038,5bin okunma