2020 5. kitabı
Bu kitap beni şok etti. . . İlk iki yüz sayfası zar zor ilerledi. Çok sıkıldım. Yarım bırakayım dedim. . . Ama yapamadım. Kitap yarım bırakmaktan nefret ederim ihanet gibi. . . Devam ettim. . . Sayfa 250’den sonra bambaşka bir kitaba dönüştü. . . Ağladım resmen. . . Malcolm X e hayran kaldım. Clay yani Muhammet Ali’ye üzüldüm, basit biri olduğunu bilmiyordum. . . Malcolm X fena bir gençtir. Uyuşturucu, hırsızlık. Hapiste Muhammet Elijah ile tanışır. Etkisiyle müslüman olur. Hatip olur. . . Fakat öyle hızlı ilerler ki Elijah onu kendisine rakip görür. Ve Malcolm bir de Elijah ın İslami liderden çok çapkın bir sapık olduğuna da şahit olunca işler değişir. . . Malcolm, Clay (Muhammet Ali) ile tanışır. Onu etkiler, Clay müslüman olur. Malcolm ile dost olur. Abi kardeş gibi. Aile dostu gibi. . . Sonra Elijah boş durmaz, Muhammet Ali’yi kendine çeker. Malcolm ile aralarını açar. M. Ali farkında olmadan Malcolm a kurulan suikastın destekçisi olur. . . Elijah denen İslami kullanan, ırkçı, ırz düşmanı ölünce herkes her şeyi öğrenir. Ama çok geç kalınmıştır. . . Muhammet Ali ömrünün sonuna kadar bir Malcolm X pişmanlığı ile yaşamaya mahkum olur. . . Elijah herkesi etkileyip müslüman yapıyor, islamın sadece siyahları insan gördüğünü, diğerlerinin şeytan olduğunu söylüyor, müritlerinin eşleri ile de yasa dışı ilişki yaşıyordu. ABD de islamın sesi tam da bu adamdı. Malcolm X bunu değiştirmeye düzeltmeye çalışsa da hain damgası yiyip, suikast emri verilmişti bile. . . Elijah insanların gerçek islamı öğrenmesini engellemek için haccı bile yasaklamıştı. Araştırmayan siyahiler de ona ilahcasına tapıyordu. Muhammet Ali de onlardan biriydi. Malcolm onun gözünü açamamıştı. . . Malcolm un ölümünden 40 yıl sonra çok pişman olacaktı Ali. Gerçekleri bizzat Elijah’ın oğlundan duyacaktı ama iş işten çoktaaan geçmişti. . . İyiydi, çok iyiydi. Sabır gerektiren bir eserdi. Yarısından sonrasında saklıydı bütün güzellikler.
Kan KardeşlerJohnny Smith · Timaş Yayınları · 2016239 okunma
Muhammad Ali'ye karşı temadi eden bit şekilde basit biri diyemezsin. Şartları göz önünde bulundurmuyorsun. Malcolm x te aynı şekil Elijah Muhammed'e intisap etmisti. O da onun için canını verirdi. Ve muhammad Ali'nin yaşça küçük olduğunu da tartıya vurup öyle değerlendirmek lazım. Malcolm x in Alex haley otobiyografisini okumuşsan goruceksin Malcolm da Elijah Muhammed için elektrikli sandalyeye onun uğruna canını vermeye hazırdı. O yüzden muhammad Ali'ye çok fazla yüklenildigini düşünüyorum. Sadece bu kitaba bakıp değerlendirmemek lazım. Who killed Malcolm x belgeseli olsun YouTube da canlı videolar olsun muhammad Ali'nin hayatını anlatan kitap olsun onlara da bakmak gerek. Ve muhammad Ali Malcolm in kızına da babasını bütün kalbiyle sevdiğini söylemişti. Basit biri dediğin adam 21 . Yüzyılın en ünlü adamı ve yeryüzünde en çok fotoğrafı çekilen insan olduğu söylendi. O da ırkçılığa karşı mücadele verdi. Vatan haini ilan edildi 5 sene hapis on binlerce para cezasına çarptırıldı.