2020 39. kitabı
Öncelikle bu kitabı merak edip almamı ve beni okumaya iten sebebi açıklamam gerekirse bu kesinlikle Anne With An E' de çok fazla adının geçmesidir. Böylelikle bende merak uyandıran dizi aynı zamanda bu kitapta da merak uyandırmayı başardı. Öncelikle işlenen konu anlamında bu kitabı sadece bir aşk romanı diye nitelendirmek yanlış bir tanımlama olacaktır. Çünkü tam aksine karakterimiz ve anlatıcımız bir kadın olduğundan en başta kadının diliyle anlatılan bu roman tüm bunların ötesinde kadının iç ve dış dünyasında yaşadığı zorlukların yanı sıra, kadın kimliği ile birlikte kendi özgürlüğü ve tabi ki aşkını bulmasını konu ediniyor. Yani klasik aşk romanlarının aksine karakterimiz hem tüm zorluklarla başa çıkmaya çalışırken bir yandan da kendi ayaklarının üzerinde durmayı başarmış bir mürebbiye olarak hayatına devam ediyor. Kimi zaman yazarın biz okurlarıyla konuşan anlatımı bu kitapta okurların kendisini bulmasını sağlayan ve özellikle bizleri kitabın içine çeken hoş bir anlatım. (en azından ben öyle hissettim. :)) Bir kadının kendini bulabilmesi, kendi ayakları üzerinde durabilmeyi her koşulda başarabilmesi, zorluklara göğüs germesi ve tüm bunların dışında tüm dayatmalara karşı kendi kararlarını alabilmesinin hikayesi. Şanssızlık ve zorluklarla geçen yaşamının içinde Jane kendi doğrularını ve özgürlüğünü yaratabilen güçlü bir karakter. Bunları yaparken de gerçek aşkı bulmaya çabalayan kişiliği ile aşktan vazgeçmemesi böylelikle de aşkının peşinden giderek aşkının içinde kendisi olan Jane... Son olarak Jane için şunu söylemem çok daha doğru olacaktır. Tüm yanlışlara ve engellere rağmen kendi doğrusunu, mutluluğunu ve aşkını bulan ve ona sunulan hayat resmini çok güzel renklenden Jane Eyre... Hepinize keyifli okumalar dilerim.
Jane EyreCharlotte Brontë · Koridor Yayıncılık · 202042,1bin okunma