2020 21. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2020 19:08
SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM- LATİFE TEKİN “Göğsümden sızıp içime yerleştin “ cümlesini okuyunca duygularınızı yoklamanız gerektiğini anlıyorsunuz. “yüzyıllık yalnızlık” romanının Türk versiyonu olan “Sevgili arsız Ölüm “ çoğunuzun hiç duymadığı bir kitap olarak raflarda okunmayı bekleyen bir değer. Kalıpların dışında, günümüzü anlatan olay örgüsü sizi veya yakın çevrenizi tanıtan cümlelerin çiçek açtığı bir bahçe olarak düşünün. Günümüzde herkesin mutlaka duyduğu hatta inandığı değerler vardır. “ Batıl inanç “ dediğimiz kalıbın başlıca değerleri; Perşembe günleri duş alınmaz cin çarpar, siyah kedinin gözlerinin içine bakılmaz uğursuzluktur, kapının eşiğinde oturursan evde kalırsın, taşla oynama sakın kıtlık çıkar, yağmur yağınca dil uzatma dilin lal olur... Sayarım saymasına da ne sayarak biter ne okuyarak. Bunlar sadece birkaçı. Bir de bunları dine mal edip sorgusuzca kabul eden insanlar var hala çok da yadırgayamıyoruz çünkü; gelenek ve görenek, coğrafyaları gereğince böyle öğrenmişler. En zoru da bildiği bir şeyin yanlış olduğunu gösterip doğrusunu anlatmak. İslamın ve içinde bulunduğumuz toplum kültürünün kaynaşması sonucunda yazılan bir eser olarak değerlendiriyorum ben. Kültürlerin değerlerini hafife almamak, varlıklarını devam ettirmeleri için uğraşmak gerek; Kültürümüz bizim hazinemizdir. Kültür dışında, pedagojik olarak da değerlendirme yapabiliriz. Bir aile yaşantısının kompozisyon değerinde sergilenmesi; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olarak ayrılır. Kendi yaşantımızdan eser için örnek verecek olursak; hepimizin çocukluğu belki de aynı geçti. Çoğumuz aslında kendi isteğimiz doğrultusunda değil de ailemizin yapısı ve isteği doğrultusunda büyüdük. Onların istediklerini yedik, onların istediklerini giydik, onların istediği yerde ve kişi ile oynadık yine onların verdiği saatler içinde. Çünkü doğanın kanunu bu. Her ne kadar kişiliğimizi kendimiz oluşturduk diye düşünürsek düşünelim aslında yaşadığımız hayatın yarısından çoğunu ailemizin bizi yetiştirme kuralları ve baskılarına bağlı yaşamışız ve yaşıyoruz. Hayal dünyasında büyüyen, daha doğmadan “ cinli “ denilen Dirmit ile gelenek- göreneklerine bağlı annesi Atiye ile aralarında ki çatışmanın değerlendirmesi ağır gelse de yeni- eski çatışması diyebiliriz. Çünkü Dirmit; hayal dünyasının, gerçeklere olan bakış açısının, olay örgüsüne farklı yaklaşması hayran olunacak derecede mükemmelken bir annenin öncülüğünde evde ki bir dehayı ailenin diğer fertlerine de uyguladığı baskı ile nasıl köreltmeye çalıştığını, daha doğmadan zaten sıfatının verdiği huzursuzluk ile doğmaması için elinden geleni yapmış olması, baskı ile hepsini teker teker nasıl yöntemlerle elinde tutmaya çalıştığını görüyoruz eserde. Çiçeklerle konuşan bir insan ne kadar kötü olabilir ki? Ya da bahçesinde ki tulumba ile arkadaşlık kuran bir çocuktan nasıl bir zarar gelir ki? Radyoyu son ses açıp dinlemek, ailesi tarafından sevilmeyen bir arkadaşa sahip olmak, şiir yazmak, kitap satmak, süperman olmak, ders çalışmamak, pencereden aşağı bakmak, gökyüzüne boş boş bakmak, ışığa bakıp takılı kalmak, evlatlıktan red edilmek, yatağa bağlanmak, bütün köy tarafından hakaretlerle taşlanmak, ahıra kapatılmak, dayaktan kim ölmüş diyerek her şekilde şiddete başvurmanın karşılığı olarak terbiye ettiğini sanan bir aile yapısı, yapının içinde kaybolacağınız bir roman. Latife Tekin,1957 yılında Kayseri’de dünyaya gelmiştir. Her ne kadar yapıların kalıpsal olarak değerlendirilmesini sevmesem de; Anadolu’da ki köy yaşamını ve insanların hayal dünyasını “ Yüzyıllık Yalnızlık “ tadında ele alan bir roman. Gerçekliğin acı, hayal dünyasının tatlı olduğunu okuyorsunuz her satırda. Kitabın tekniği tam olarak bu; gerçekliği ve hayal dünyasının güzelliğini karıştırıp sunmuş bize. Kitabı otobiyografik olarak değerlendirmek isterseniz de olayların kahramanı olan Dirmit’i, yazar Latife Hanım olarak bağrınıza basabilirsiniz. Kitabın sonunu hayal dünyanızda bile bulamazsınız, hatta gerekirse uluorta okumamanızı tavsiye ederim bu kitabı. Kitapta geçen cinlerden dolayı değil, olur olmadık yerlerde güleceğiniz hatta ağlayacağınız için sizi deli sanabilirler. Sonuç ne olursa olsun, hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Gerçekleştirmek sizin elinizde.. Keyifli okumalar
Sevgili Arsız ÖlümLatife Tekin · Can Yayınları · 202410,8bin okunma