Buyrunuz arkadaşlar.
İslam akılcı bir din midir, akla uygun bir din midir? Not: İki soru arasında bir fark vardır. Felsefe açısından yaklaşmanız doğru olacaktır. Soru, dinin aşağılanmasıyla uzaktan yakından alakası yoktur. Cevap İslam felsefesiyle ilgilidir.
Felsefe
Diğer tek tanrılı dinler gibi, dinimizin kaynağı da Yaradan. Ebedi metafizisel bir güç. Akıl ise kaynağı duyumların yorumlanmasından alan, yorumlayamadıklarını soyutlamalara başvurarak tamamlayan bir meleke. Allah'ın kutsal kitabımızda yer alan hükümlerinden, peygamberimizin sünnetlerinden akıl ile anlamlandırabildiklerimizin yanında, çaresiz kalacağı hükümler mutlaka olacaktır. İslam'ın hükümleri düşünüldüğünde akılcı ya da akla uygunluk gibi çerçevede düşünmek zor gibi fikrimce.
Akılcı değil akla uygundur hocam.
Akla hitap eder ama akıl dini değildir. İman kalbin mutmain olması ile olur.
Özetlediniz.
Bu yorum görüntülenemiyor
Bilirim kuruyacak benim de bir gün hayat pınarım. Sultan Süleyman tahtını verseler rüzgar dolu ellerime ne fayda. Kararmış bir bahtım var benim, Nuh kadar bir ömür verseler bana sonum yine toprak olacak ne fayda. Kadehim dilberin gözyaşları ile dolsun taşsın, öldür sevgimi bu sevgi benden yüreği, canı ve içimdeki imanı alacaksa ne fayda. Gelin olsa deniz kızı bana, yedi kat göklerse yatağım öleceğim yer yine de kara topraktır ne fayda. Doldur kadehe zehirli acısını, aklın dilimi bağlayan ilacımı ne olur al başımdan aklımı ölümü bildiğim halde gaflet etsem ne fayda. Çekil benden, ayrıl artık amelsiz ilme sahip olmuşum ne fayda. İlmime inanmamışım ne fayda ne fayda ne fayda...
Hocam, bu çok iyiydi. 👍🌹
1 yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
islam akla uygun bir dindir ama akılüstü bir dindir de..
Önceki 2 yanıtı göster
Doğru cevabı ilk veren kişi olarak, tebrik ediyorum. Şimdi doğru cevabı tekrar arıyoruz.
1 yanıtı göster