Okur/yazar sizlere soruyorum
Sanat tarihine ilgi duyanınız var mı? Peki sanat tarihini öğrenmek için nasıl bir yol izlediğinizi merak ediyorum. Kitaplar? Dergiler? Ve sizce sanat tarihini öğrenemiyor oluşumuzun sebepleri neler?
Kültür-Sanat
Yazdığıma cevap verilmediği için yeterli görülmemiş heralde, yani sıradan bir cevap diye kabul edilmiş. Aslında tam olarakta bahsettiğim buydu. Şimdi ben bu yazdıklarımı boşuna yazmadım kısaca yaşanmışlığı çoktu. Tezkiretül Evliya kitabını şerh ediyorum. Orada bulunan Zatları tanımaya gayret ediyorum. 700 lü 800 lü yıllarda yaşamış insanlardan bahsediyorum. Mesela Zat'ın biri Horasan eyaletinden Tus şehrinden çıkmış. Tus şehrine gidip İmam Gazali'nin mezarını ziyaret etmeye gittim ama eskiden beraber olduğumuz ve şimdi aramıza nifak tohumları sokulmuş bu insanlarla konuşma şansım olsada bu adamların ingilizcesi yetersizdi. Tarihimiz onlarla doluyken duygularımızı düşüncelerimizi beraber yaşamışken bizim dilimizin yetersizlik unsuruyla birlikte sadece gitmiş oldum. İşin kötü yanı onun mezarını da bulmak hayli güçtü ki sadece googleda map olarak öyle yazıyodu. Haaa ama ben oluşturulmuş bir yapay tarihi çocukluğumdan beri biliyodum, orta çağ kilise tarihi, ya da Hamlet'l. Sonuç ne; elimizde okuyamadığımız bir ton kaynak var, ve bu kapitalist düzende muhteşem hızlılık, kölelik var. Umarım cevabım yeterli olur.
Böyle algıladığınız için kendi adıma çok üzüldüm. Niyetim sanat tarihinin neden düzgün olarak ortaya konulamayışını tartışmak değil insanların bu konu hakkında neler düşündüklerini öğrenmek istemekti. Yanıt vermememi bu yüzden yanlış anlamayın. Bu konudaki eksiklikleri ve haklı olarak bahsettiğiniz dil yetersizliğini bizzat biliyorum ve görüyorum. Yanıtınız için teşekkür ederim.
Dilimiz tarihti. Değişti. İyi yada kötü demiyorum. Ama sonuçları oldukça bedbaht olmuştur.
Geçmişin hikayesini doğru tanımadığımız sürece sanat tarihini ve bilimini anlayamayız ve doğru aktaramayız. Doğru aktaramazsakta, geleceğin yönü değişir.
Bu konuda bizlere büyük bir görev düşüyor. Geçmişi bilememek en büyük eksiklik.
Sadece meraktan....