2020 47. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2020 13:42
Kitabın adı:Semerkant Yazarın adı:Amin Maalouf Okuyanın adı:Nezaket Topal Sayfa sayısı:249 İlk defa okuduğum bir yazar Amin Maalouf kalemi hoşuma gitti kitabımız 4 kitaptan oluşuyor yani dört bölüm.1.bölüm şairler ve sevgililer;bu bölümde Rubaiyat in yazılışı Rubaiyat 1072 yılında yazılmaya başlanmış Öner Hayyam 24 yaşındaymış yazmaya başladığında Ömer Hayyam kim mi Fedailerin kalesi Alamutta Nizm ül mülk hasan Sabbah ve ömer hayyam üçü canciğer arkadaş olarak tanıtılıyor ama bu kitapta gördüm ki üçü hiç aynı dönemde aynı yerde hiç bulunmamış yalnız bir yerde üçü bir arada diye anlatılıyor oda hasan sabbah suçlu bulunuyor ölümüne karar veriliyor fakat ömer hayyam karşı çıkıyor öldürmüyor ama sonradan pişmanlık duyuyor sonrasımı.... İkinci bölüm haşhaşiler cenneti ; Alamut kalesi yeniden inşaa edilmiş fedailer yetiştirilmi öl dendiği zaman ölen fedailerdir bir tarikat oluşturmuşlardır. Üçüncü bölüm bininci yılın sonu; 1000 li yılların sonunda iran denizde bir ayaklanma çıkar bu ayaklanma bir anayasa ayaklanmasıdır anayasa taraftarı ademoğullarıdır ve bir süre başarılı olurlar. Dördüncü bölüm denizde bir şair;bu bölümde titanic imal edilmiş prenses Şirinle benjamin lesangle evlenmiş balayına gitmek için titanic e binerler ömer hayyamın rubaiside yanlarındadır hergün onu kasaya koyarlar bakarlar okurlar tekrar kasaya koyarlar fakat gü lerden birgün titanic batar ve rubai ortadan yok olur acab a sonradan bulundu mu ... Ve şimdi bakışlarını Semerkant üzerinde gezdir! O yeryüzünün kraliçesi değil mi? TÜM kentlerin kaderini ellerinde tutmuyor mu Kim senin yasanı çiğnemedi ki söyle? Günahsız bir ömrün tadı ne ki söyle? Yaptığım kötülüğü kötülükle önerirsen sen Sen ile ben arasında ne fark kalır ki söyle?
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 200174,9bin okunma