2020 45. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2020 00:45
"kişi, bunalımlar ve 'yatıştırıcılar' olmadan yaşamak istiyorsa, dayanağını kendi benliğinde, dolayısıyla gerçek ihtiyaçlarına ve duygularına ulaşmakta bulmalı ve kendini özgürce ifade edebilmelidir." - alice miller, çocuklarla ve gençlerle aile içi sorunları sanat aracılığıyla aşma yolları üzerine çalışan alman psikoterapist Waltraut Barnowski-Geiser ile çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik danışmanlık veren klinik psikolog Maren Geiser-Heinrichs'in ortaklaşa yazdığı “zor anneler” kitabı, salt bu yönüyle zaten farklılık ortaya koymayı başarmış bir eser. bu gerçeklikten kitabın hazırlık aşamasında işbirliğine önem verilmiş olduğu sonucu çıkarılabiliyor olsa da yazarlar “kitabın asla bir intikam ya da hesaplaşma aracı olmayacağını, tamamen işbirliği niyetiyle yazıldığını” özenle belirtiyorlar. kitap iki bölümden oluşuyor. ilk bölüm anne ile çocuk arasındaki ilişki “dans metaforu” üzerinden değerlendirilmiş. bu dansın bir ömür sürecek olmasının yanı sıra, nasıl sürmesi gerektiği acı gerçeklerle masaya yatırılıyor. burada en önemli husus, annenin kendi duygusal hâlinden bağımsız olarak çocuğunun ihtiyaçlarının farkında olması, kendini onun yerine koyabilmesi ve gerektiği anda onun isteklerine karşılık verebilmesi. aksi takdirde bağ, kopmaya başlıyor. açıldıkça açılan bir boşluk oluşuyor. ardından çocuğun annelik görevini yüklenmesi, empati kurmak için çabalaması, kaldıramayacağı yüklerin altına girmesi ise kaçınılmaz sonuçlardan oluyor. ilk bölüm annenin çocuğu anlama gayreti içerisinde olmasının elzem olduğunun üstünde sıklıkla duruyor özetle. ikinci bölüm ise daha pratiklerle donatılmış. yarayı kapatma stratejileri diyebiliriz. uygulamaların geçerliği veya etkili olma oranı hakkında çok bir bilgim yok, zor bir anne deneyimleyenler için zayıf stratejilermiş gibi geldi bana. yine de denenebilir. neticede herkesin deneyimi de öğrenme stili de bambaşka . albert schweitzer şöyle diyor; “hastalar kendi doktorlarını içlerinde taşırlar. bize gelirler ve bu gerçeği bilmezler. yapabileceğimiz en iyi şey, hastalarımızın iç şifacılarına işini yapabilmeleri için bir fırsat vermektir." umarım bu kitap ilgilileri için her yönden iyi bir fırsat olur.
Zor AnnelerWaltraut Barnowski-Geiser · İletişim Yayınevi · 2019104 okunma