·275 syf.····Okunma: 02 Temmuz 2020 14:27 Gorki bir dönemin Rusya'sını çocukluğundan önemli bir kesiti ile birlikte çok yalın ve şiirsel anlatımı ile bize sunmuş. Çeviri muhteşem.
Kitap hakkında inceleme yazmak yerine üç alıntı vermeyi tercih edeceğim. İkisi kitabın özeti, biri muhteşem tasvir gücü.
"Rus halkının kıt kanaat gecindiğini, yoksulluk içinde yaşamın acılarıya eğlenmekten zevk aldığını, bununla bir çocuk gibi oynadığını, mutsuz olmaktan da nadiren uyandığını yıllar sonra öğrendim."
"Vahşi Rus yaşamanın bu iç karartıcı rezilliklerini anarken kimi zaman: 'Bunları söylemeye değer miydi?' diye soruyordum kendime. Sonra tazelenmiş bir inançla 'Değer' diye yanıtlıyordum; çünkü bu hala sapasağlam duran, iğrenç bir gerçek, bu güne değin yok edilmedi. Belleğimizden, kalplerimizden, kasvetli ve yüz karası yaşamımızdan kökleri ile birlikte koparıp atmak için kaynağına kadar bilinmesi gereken bir gerçek bu.
"Güneş batarken gökte alev ırmakları akardı adeta, yanarlar, altın sarısı-kızıl közler bahçenin yeşil kadifesine dökülürdü..."
Kitabı okumam için bana öneren güzel insana teşekkürler.
Aşık olun.
İyi okumalar dilerim.