·284 syf.····Okunma: 07 Temmuz 2020 12:24 İnsanları mutlu kılan nedir?
Para,ün,şöhret,en son model araba,yoksa Newyork'ta bir ev mi?
Peki gerçekten uzun vaade de mutluluk kaynağı mı bunlar?Cevabını aslında hepimiz biliyoruz ama kendimizi kandırmaktan başka bir şey yapmıyoruz.Doymuyoruz ,ancak ve ancak tüketiyoruz ,daha fazla ,hep dahasını istiyoruz ve bu dahalar ölene dek devam eder.Bizi de daha hırslı yapar .Sonuç olarak hiçbir şeyden memnun olamayız .Bizim çoğu zaman düşlerimizi süsleyen ;'Ah! Keşke ben de ünlü olsam ,zengin olsam ,hayatım boyunca mutlu olurum .'Herkes hayatı boyunca en az bir kere böyle tahayyüllerde bulunmuştur.Maalesef iş böyle olduğunda bir ömür heba olur.
Peki bizler ,hep fakir mi yaşayalım yani;) Hayır ,en başta çalışacağız ,kendi emeğimizle çalışacağız .Zenginlik vs. kötü bir şey değil .Hatta mutlu olmamızı da sağlar ama kalıcı mutluluk değil(Kalıcı hale sen getirirsin.) bir hevesten öte değil.Bizim yanlışımız mutluluğu salt para,ün şöhrette aramamız ki aslında bu bizim suçumuz değil .Bize böyle öğretildi.Ama değişmek bizim elimizde.Bir filozof gibi sorgulamalıyız..
Dünya'da mutulukla ilgili birçok kitap yazılıyor Mutluluğun hayatımızdaki yeri ne denli önemli acaba?
Kitabımızın ismi Mavi Bölgeler.Mavi bölgeler,yazarımız dört tane en mutlu olduğu düşünülen ülke-şehir geziyor ve bu bölgede ki hiçbir şeyi olmayan halkın her şeyiyle mutlu olduklarını görüyor.
Önce en mutlu ülkelerden Kosta Rika'da yaşayan yüz üç yaşında,kendi odununu kesebilen ,savaşta çocuğunu kaybeden ,bu yaşına rağmen hala çığlık atarak gülebilen ,hala canlılığını yitirmeyip; yeşil küpelerini,kolyesini takan ,evinde sadece biraz fasulye ve iki yumurta olduğu halde bunu da misafirine veren HER ŞEYİYLE mutlu olan ,her şeye şükreden Panchita.
ikinci hayat da bir çöpçünün hayat hikayesi.İnsanlar küçümsemeye gelince 'çöpçü mü olacaksın'gibi ithamlarda bulunuyor. Ama bu çöpçü olan adamın hayatı hepimizi şaşırtacak türden.(en azından ben şaşırdım)
Danimarka'da yaşayan ,saat üçte alarmı çaldığında elli dokuz durağı teker teker gezip ,akşam olduğun da da kendisinden çok daha yüksek statüdeki arkadaşlarıyla buluşuyor..
Üçüncüsü ise:kırk beş yaşında,konuşarak yatıştırma ve içten bir şefkat sunma konusunda özel yeteneğe sahip olan ama zararlı besinlerle beslenmesi üzerine yatağa bağımlı olmasına rağmen bu durum ziyaretçileri için engel oluşturmuyor ve işine devam ediyor...
Bu kişilerden hangisi daha mutlu? Cevap,HEPSİ.
Kitap, her konu hakkında ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.
Mutluluğu hafife almamalıyız kısacası.Aslında hayatta yaptığımız her şeyi ya kendimizi ,ya da başkaların mutlu etmek için yapıyoruz.Ne kadar mutlu olduğumuzu da bizden başkası bilemez .Peki mutluluğunuzu on üzerinen değerlendirseniz kaç puan verirsiniz?
Kitaba göre dünyanın en mutlu yerlerinden olan Danimarka'da ,Singapur'da ,San Luis Öbispo 'da genel olarak mutluluk değerlendirmesi 8-9 arasında değişiyor.
Mutluluğun kaynağına ise çoğunluk güven duygusu diyor .Bence de öyle.Çünkü bir ülkede insanlar devlete ,devlette insanlara güvenirse ,kuralllara uyarsa ancak ülke olarak mutlu olunur. Tabii güvenle beraber değer vermek de önemli.
Acaba bizler ülkece mutlu muyuz?
Dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya. BM 2020 Dünya Mutluluk Raporunu yayınladı. Finlandiya dünyanın en mutlu, Afganistan ise en mutsuz ülkesi. Türkiye 156 ülke arasında 93'üncü sırada yer aldı.Neden ülkece böyleyiz .Oturup biraz düşünmeliyz .Bizim Finlandiya'dan ,Danimarka'dan ne eksiğimiz var .Ben düşündüm ve buldum .Cevabımı kendime saklıyorum.Çok da zor değil ,tek ipucu her şeyi açığa kavuşturur.EĞİTİM.
Daha iyi anlamak için Atatürk'ün askeri okullara okutulmasını emrettiği Beyaz Zambaklar Ülkesindeyi okuyun .Finlandiyanın nasıl bu günlere geldiğini anlatıyor.
Kitapla kalın;)