2020 31. kitabı
Merhaba! Bugün kendisiyle tanıştığım için aşırı derecede mutlu olduğum bir yazar ile geldim Bana aynı hafta içinde iki ilerlemeyen kitap “Aldatma” ve “Rüya Psikolojisi”nin ardından çok ama çok iyi gelen bir kitap oldu. Boris Vian’ın kaleminden oldukça etkilendim, kendisinin “Mezarlarınıza Tüküreceğim” filminin galasında kalp krizi geçirerek öldüğünü de not düşüp kitaba geçelim Amerika’da yaşanan şiddet ve ırkçılığın son zamanlarda ayyuka çıkması ile paralel bir zamana denk geldi bu kitabı okuyuşum, içeriğini bilmeden adından etkilenerek almıştım ve evet, ‘zenci problemi’ ele alınmış. Kitap bir dönem yasaklananlar arasında, içinde erotizmin zirveye tırmandığı, yer yer pedofili ve belki istismar -bundan emin olamadım- hatta eşcinselliğin de mevcut olduğu bölümler var. Bunu gerekçe gösterip toplatmışlar, ancak her ne kadar gerçekçi bir gerekçe olsa da asıl sebebin Amerika’nın ırkçılık ve şiddetine ağır eleştirileri + Vian’ın bu aptal sistemle adeta dalga geçmesi olduğunu düşünüyorum. Kitabın çevirisi için söylenecek tek kelime yok, son zamanlarda okuduğum hatalı çeviriler ve beni irite eden cümle yapılarına sahip bazı kitapların ardından ilaç gibi geldi, bunda İthaki Yayınları kalitesinin büyük etkisi var tabii. Ha, şunu söylemeden geçmeyelim, kitap zenci olduğu bilinmeyen bir zencinin bir intikam uğrunda çıktığı yol üzerine. Okudukça şaşıracak özellikle sonunda büyük dalgayı yiyeceksiniz. 3 alıntı ekliyorum, biraz merak edin •”Yazacağım” dedi, “Çok satan kitaplar yazacağım. Yalnızca best-sellers. Tarihi romanlar, zencilerin beyazlarla yatıp linç edilmeyeceği, masum genç kızların kenar mahallelerin uğursuz hırsız takımının ortasında zarar görmeden büyümeyi başaracağı romanlar..” •Köydekiler yine de astı onu, çünkü bir zenciydi. •Bir insanın hem Tanrı’ya inanıp hem de açık fikirli olmaya devam edebileceğini düşünmüyor ve açık fikirli olmam gerektiğine inanıyordum.
Mezarlarınıza TüküreceğimBoris Vian · İthaki Yayınları · 20181,934 okunma