2020 6. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2020 15:52
1.Bölüm:BAŞARI HİKAYELERİ Bu bölümün konusu olan hayatların çoğu daha önce duymadığım ve birçok kişinin de duymadığını düşündüğüm insanların hayatlarıdır. Bu karakterlerin bir kısmı ülke içinden bir kısmı da ülke dışındadır ancak hepsinin verdiği ana fikir başarıların kolay yollardan gelmediğini başarının yollarının taşlı ve dikenli olduğunu göstemektedir. Bu bölümde geçen hikayelerin dayanak noktası olan kitapların kısa bir içeriği ve ardından “yazar” tarafından değerlendirilmesi de okuyucuya kitap ve hikayeler hakkında güzel bir izlenim sunmaktadır.Bu kısımda tek eksik gördüğüm-aslında eksik denilemez- Edison ve Bell’ den bahsedilirken Nicola Tesla’nın unutulmasıdır.Tesla’nın hayatında da biz gençlerin ve okuyucuların öğreneceği çok şeyin bulunduğunu belirtmek isterim. 2.Bölüm: BATI’NIN GÖZÜYLE Bu bölüm ve bundan sonraki bölümlerde okuyucu yer yer şaşırtan yer yer de hüzünlendiren olaylar karşısına çıkmaktadır. Özellikle de 2.bölümün “AVRUPALI KARİKATÜRİSTLERE GÖRE ABDULHAMİD VE OSMANLI DEVLETİ” kısmı okuyucaya çok farklı bir bakış açısı ve tarihin çok farklı bir yönünü göstermektedir. 3.VE 4.Bölüm: OSMANLI ÇÖKERKEN VE DOST ACI SÖYLER Bu iki bölümün özeti olabileceğini düşündüğüm FATİH KERİMİ’NİN İSTANBUL MEKTUPLARI kısmı (sayfa 248) aslında savaşı daha öncelerden de kaybettiğimiz göstergesi. Bireylerin ahlak , eğitim gibi alanlardan kendini soyutlamasıyla toplumun ve devletin içindeki düzenin nasıl bozulduğunu bu kısımda çok acıklı bir şekilde bizlere sunulmuştur.Bu kısımda geçen “kahvanedeki gençler , miskinlik” gibi kavramlarında günümüzde her yerde açılan kafelerle ve içindeki genç kitlenin fazla olmasıylada benzerlik göstermeside insanı düşündürmektedir. DEĞERLENDİRME: Kitabın önsözünde geçen bu kitap fakirin ilk göz ağrısıdır ifadesini kabul etmeyerek kitabın değerlendirmesini Oğuzhan SAYGILI’NIN kendi sözleriyle yapmak istiyorum. “Kitaplar üzerine yazmaya karar kılmamdaki önemli saiklerin başında ; piyasada görünmeyen , kitapevinin vitrinlerinden daha ziyade arka raflarda bulunan ya da saklanan , kıyıda köşede kalmış , edebi değerini her zaman koruyacak , kronik toplumsal sıkıntılarımızın çözümü için acı reçeteler öneren eserleri ve bu eserlerin sahiplerini gündeme getirmektir.” Kitabın bana ulaşmasını sağlayan Kitapsuuruna ve OĞUZHAN SAYGILI HOCA’YA teşekkürlerimi sunarak KİTAPLARLA SÖYLEŞİ 2 yi de derhal okumak istediğimi söyleyebilirim. Kitap Şuuru Oğuzhan Saygılı OĞUZHAN SAYGILI
Kitaplarla Söyleşi 1Oğuzhan Saygılı · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 2017156 okunma