2020 1. kitabı
“Bütün kaosun içinde bir kozmos, bütün düzensizliğin içinde gizli bir düzen vardır.” CARL JUNG Bilinçdışı mantığımız üzerine “Zihnin kendi mantığı vardır ama başkalarının onu görmesine izin vermez.” der Bernard Devoto. Bu kitap da bilindışı hareketlerimiz/ düşüncelerimizin aslında beynimizin derinliklerinde hangi mantığa dayandığını konu başlıklarına ayırarak anlatıyor. Algı, Rüyalar ve Dış Dünyanın yaratılması üzerine anlatımlarla detaylandırdığı konu “Körler Rüyalarında Ne Görür?” başlığında incelenirken alışkanlık, özdenetim ve insanda otomatizmayı da bir yandan telefonla konuşurken bir yandan otomatik pilotta araba kullanmamızı örneklendirirken açıklıyor. Odaklanmadan odaklanmak olgusu, beynin bilinçsizce üstlendiği ikincil eylemleri anlatırken kullanılan bir tanımlama. Bunun günlük hayatımızdaki etkileri ve beynin hangi bölgeleri kullanıp etkinleştirerek oluştuğunu okuyuculara anlatıyor. Motor kontrol, öğrenme ve Zihin simülasyonun gücü üzerine düşünmemizi de, hayalgücünü kullanarak antreman yapan sporcuların fiziksel performanslarının da arttığına dair kanıtlarla sağlıyor. Uyku felci gibi bir rahatsızlığı, her kültürün kendi özgün tuhaf inançlarla açıklanmaya çalıştığı ve paranormal deneyim olarak aktarıldığını anlatırken bilinçaltı telkin üzerine gerçek olaylarla örnekler veriyor. Prefrontal korteks, premotor korteks, motor korteks, wernicke alanı, broca alanı, hipokampus, amigdala, talamus gibi beynin bölümlerinin, üstte örneklendirdiğim durumlardan hangilerinde ve nasıl etkinleştiğini açıklarken psikolojiye dair şehir efsanelerine de bir yandan son verme amacı güdüyor. Aslında herşey, tüm Evren sadece zihnimizde. “Golf on santimlik bir parkurda oynanır – iki kulağımızın arasında.” BOBBY JONES
NöroLojikEliezer J. Sternberg · Metis Yayınları · 2019202 okunma