MARKSİZMİN ÜÇ KAYNAĞI - OKUMA ETKİNLİĞİ Merhabalar, önceki etkinliğimizde Devlet ve Devrim kitabını okuyup alıntılarını paylaşmıştık. #69583844 buradan önceki
··1 alıntı·
Üstelik, kapitalist tarımdaki her gelişme, yalnız emekçiyi soyma sanatında değil, toprağı soyma sanatında da bir ilerlemedir.
İnsanların varlıklarını belirleyen bilinçleri değildir, tersine, bilinçlerini belirleyen toplumsal varlıklarıdır.
Onlar, insanlığı, onu hâlen ezmekte olan kötülüklerden kurtaracak olanın, yüce duygulu bireylerin iyi niyetli girişimleri değil de örgütlenmiş proletaryanın sınıf savaşımı olduğunu gösterdiler. #80484129
Onlar işçi sınıfına kendini tanımayı, kendi bilincine ulaşmayı öğrettiler ve hayallerin yerine bilimi koydular.
İşçinin emeği ile yaratılan sermaye, işçiyi ezer.
Proletaryanın yalnızca acı çeken bir sınıf olmadığını; aslında proletaryayı dayanılmaz bir biçimde ileri iten ve nihai kurtuluşu için savaşmaya zorlayan şeyin içinde bulunduğu utanç verici ekonomik durum olduğunu söyleyen ilk kişi Engels'tir.
İnsanlar, her zaman, siyasetteki aldatmaların ve aldanmaların aptal kurbanları olmuşlardır ve bütün ahlaksal, dinsel, siyasal ve toplumsal sözler, bildiriler ve vaadler arkasındaki şu ya da bu sınıfın çıkarlarını aramayı öğrenemedikleri sürece de böyle kalacaklardır. #81257029