2020 16. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2020 00:37
Serhat Gök'ün dili iyi. Felsefe bölümü okumuş, yine alanında yüksek lisans yapmış. Bu özellikleri taşıyan biri iyi denemeler yazabilir. Birikim ve dil var çünkü, deneme için gerekli iki önemli unsur. Yazmış da. Kitabın adı Türkmen sözcüğünün etimolojik açıklamalarından birine gönderme yapıyor. Bu açıklama daha çok halk etimolojisi olarak değerlendirilebilir. Türk'le imanı birleştiren, çağrışımı geniş bir izah. Yazar metinlerinde gönderme yaptığı isimlerle düşünce çizgisini de gösteriyor aslında. Cemil Meriç, Necip Fazıl gibi üstatların hem dil ve üslubundan hem düşüncesinden etkilendiği söylenebilir. Doğunun ve batının başka değerli düşünürlerinin de adını anıyor sayfalarında. Bu kitabı liseli yaşlarımda okusam daha fazla zevk alırdım, sanırım yazarın liseli öğrencileri ve üniversiteli okurları da kitabı zevkle okuyorlardır. Kitaptan özellikle beğendiğim ve dikkatinizi çekmek istediğim yazılar “Müslim Adam”, “Varoluşçuluk Üzerine”, “Her Müslümanın Hira Mağarası Olmalıdır” gibi daha çok sonlardaki yazılar. Düşüncelerine bazen katıldım bazen katılmadım doğal olarak. Belki yirmi yıl önce daha fazla katılırdım, yaşım da yazarın yaşına daha yakın olurdu belki o zaman. Bu kitap sadece edebi denemelerden oluşan bir kitap değil, fikir kitabı aynı zamanda. Belki onun için yazar birçok meseleyi kapsamlı şekilde ele alıp açıklamaya çalışıyor. Sanırım bu genel çerçeveden sonra bazı detay konulara girer ve ayrıntıda dili kullanma gücünü ve tefekkürünü yansıtmayı dener. Doğrusu bundan sonra ne yapacağını izlemek istiyorum.
Türk-i İmanSerhat Gök · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 202021 okunma