···Okunma: 11 Ağustos 2020 16:34 Asıl adıyla Mükaşefetü-l-Kulub olan Kalplerin Keşfi,temelde İslamı hayatlarımıza sevk etmeyi,tam anlamıyla bir İslami yaşamı hedefleyen ve bu yolda tavsiyelerle,kıssalarla,hadislerle ve nice alimin sözleriyle size yol göstermeyi amaçlayan bir kılavuz kitap,bir kalpleri ihya kitabıydı.Aklıma gelen gelmeyen pek çok konunun incelemesini başlıklar halinde sunduğunu gördüğümde çokça faydalanacağım bir kitap olduğunu anlamıştım,yanılmadım.
Tasavvuf kalp ile meşgul olan bir ilimdir.Malumdur ki,kalp nasıl olursa dış aza ve yaşayış da ona uygun bir manzara arz eder diyor kitabın arka kapağında.İşte bu düsturla iyiye,güzele ve fıtri uygunluğa göre yazılmış,ince ince işlenmiş kitap.Kitap kendi deyimiyle tasavvufta amellerin zuhur mahalli olan kalbi ele alıyor.Manevi yönden hastalıklarımızı tespit ediyor ve İslami çerçevede bu hastalıkların ilacını bir reçete usulüyle bizlere sunuyor.
Sanıyorum kitapta en ilgimi çeken noktalar okuduğum diğer İmam Gazali eserlerinden farklı olarak çok sayıda alimin kıssasına hikayeleştirme usulüyle yer vermiş olmasıydı.Neredeyse her bölüm sorunu tespit ediyor,ince ince ayetlerle sizlere nakşediyor,hadislerle destekledikten sonra bir kıssayla bitiriyordu.Bölümler kısa kısa işlenmiş olsa da siz genel manasıyla olayı kavramış oluyorsunuz.Kitabın bu kadar kısa olması beni üzen tek şey sanırım.Keşke dedim iki üç cilt olsaydı da bölümler uzun uzadıya işlenseydi.İşte bu noktada da İmam Gazali'nin İhya'sını okuma kararım pekişmiş oldu.
Eser baktığınızda anlaşılır cümle ve kelimelerle oluşturulmuş,ancak her bölüm sizi bir tefekkür sürecine sokuyor,haliyle birkaç günde bitecek kitap benim için bir haftaya kadar yayıldı.Bu türde bir kitap okuyor olsaydım şikayetlenebileceğim bir durum olabilecekken bu kitap için tam aksi bir durum oldu.Okuyanlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır.Kitabı bitirmek istemedim.Çünkü karşımda sanki benimle sohbet eden ve tavsiyeler veren biri var ve ben her kitabı alışımda beraber uzun uzadıya bu konulardan bahsediyormuşuz gibi hissediyordum.
Tekrar tekrar okumanızı önerdiğim bir kitap olarak kitaplığıma eklenmiş bulunan kitabı incelememi kitapta geçen işte şu cümlelerle sonlandırmak istiyorum:
Alimlerden biri der ki;"Ulu Allah(c.c) şöyle buyurur;Kalbine nazar atfettiğim zaman benim zikrimin orada baskın olduğunu gördüğüm kulun bütün karar ve davranışlarına yön vermeyi üzerime alır,onun sözdaşı ve yakını olurum."
O kişilerden olabilme duasıyla.