Bugün aklımda onlarca şiirden onlarca ayrı satır dolaşıyor, bi şair çıkmış ‘şu aranıp duran korkak ellerimi tut’ diyor, öteki ‘Aysel git başımdan ben sana göre değilim’..
Daha önce Jane Austen hiç okumadım. Kendisi hakkında biraz fikir edinebilmek amacıyla bu kitabı tercih ettim. Farklı kitaplarından alıntılar ve yarım hikayecikler diyebileceğim 5 bölümden oluşuyor. Üslubu ve tarzı genel anlamda ‘ben sizden çoook önceki nesillerde yazıldım’ diyor. Austen İngiliz toplumu erkek-kadın ilişkilerindeki absürt ‘seçme-seçilme’ tutumunu, gelenekleri, toplumdaki sınıfsal ayrıştırmayı eleştiriyor ve bunu keskin bir dil kullanarak değil mizahıyla kıvrak zekasıyla yapıyor. Hikayeler genel olarak yarım kaldığı ve bazılarının entrikalı halleri bende merak uyandırdığı için en kısa zamanda ‘Aşk ve Gurur-Gurur ve Önyargı’ eserinin tamamını temin edeceğim bir yazar.
“Evet. Biz gerçekten de sizi, sizin bizi unuttuğunuz kadar çabuk unutmuyoruz. Bu belki de erdemimiz değil ama kaderimiz. Elimizden başka türlü gelmiyor. Evde sessizlik içinde, kapalı hayat sürüyoruz ve hislerimiz bizi ele geçiriyor. Sizler bir şeylerle uğraşmak zorundasınız. Sizi hemen dünyaya geri döndürecek bir mesleğiniz, meşgaleniz, işiniz var hep ve sürekli bir şeyle meşgul olmak sürekli değişikliğe maruz kalmak hisleri kısa sürede zayıflatıyor.”