2020 1. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2020 16:44
Buram buram Anadolu kokan bir hikayeden bahsetmek istiyorum sizlere. Eğer okumanıza vesile olursam ne mutlu bana çünkü ben hâlâ etkisinden çıkamadım. Hikaye Hüseyin adında bir gencin sırf ailesinin geçimini sağlayabilmek için annesinden kardeşlerinden ayri düşerek, geleceğinden vazgeçmeyi göze alarak bir ağanın yaninda hizmeker yani hizmetkâr olarak çalışmasıyla başlıyor üstelik gerçek yasanmış olmasi dikkat çekiyor. Eskiden, durumu kötü olan ailelerin çocukları geçimini saglamak adina varlikli ağalarin yanina çalışmaya gidermiş eğer ağanın gözü tutarsa onu evlatlik edinir her şeyiyle ilgilenirmiş. Hüseyin'in kaderi ise Halil Aga'nın koyunlarına çobanlık yapmasıyla değişmektedir. Kitapta güzel bir şive hakim. Okurken cok keyif aldim bazi olaylari okuduğumda "bu kadari da gercek olamaz gerçekten böyle şeyler olmuş mu ya" diyerek kendi kendime sordum ve her defasinda aklıma kitabin basinda yazarin okurlara ilettiği not aklima geldi. Yazar biz okuyuculara, gerçek olmayacağına kanat getirdiginiz tüm çarpıcı olaylar gerçek olup sıradan bulduğunuz tüm yerleri ise tamamen kurgu olduğunu belirtmiş. Hüseyin'in hikayesini okurken sanki bir köşede oturmuş onlari seyrediyor gibi okudum. Beni derinden etkiledi. Özellikle kitabın sonunda bulunan gazete haberi kafama çok takıldı. Bir insan bir insanı kalbine tahta kaşık saplayarak öldürebilir miydi? Kitap bana,bazi şeylerin kıymetini daha çok bilmem gerektiğini, kader denen şeyin ne kadar önemli olduğunu öğretti. Evet insan kaderinden kaçamazdı. Yaşanacaksa yaşanacaktı ne eksik ne fazla. Eskiler. Ah eskiler neler çekmişler. Biz olsak hazıra alışmış gençler olarak,bu kadar şeye katlanırmıydık diye düşunmeden edemiyorum Yazarın emeğine sağlık.
HizmekerHasan Aşık · Flora Kitap · 201947 okunma