2020 11. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2020 23:49
Westworld, ex machine, chappie, blade runner, detroit become human, talos principle vb. bilinç ve yapay zeka üzerine onlarca içerik tüketmiş biri olarak bu kitabı okumayı bu kadar ertelemem açıkçası benim ayıbımdır. Kitabın çıktığı dönem için çok yenilikçi fikirler içerdiğini ancak günümüz için klişe kalacağını düşünüyordum. Ancak fena halde yanılmışım. Kırk yıl düşünsem bilinç kazanan robotun sorgulaya sorgulaya kendini peygamber ilan edecebileceğini hayal edemezdim ya da zihin okuyan bir robotun matematik ve fizik gibi pozitif bilimlerden çok romantik edebi eserlere ilgi duyması oldukça orijinal fikirler. Bu ve bunun gibi pek çok ilginç hikaye mevcut. Hikayeler temelinde bağımsız. Bize anlatan robopsikolog karakterimizin ömrü boyunca şahit olduğu olaylar anlatılıyor. İşin esas ilgimi çeken kısmı şu meşhur "3 robot kanunu". Her hikayede bu kanunların yarattığı ikilemler ve sorgulamalar üzerinden çıkan sorunlar irdeleniyor. Problemlerin çözümü de kanunların öncelik sırası üzerinden gayet mantıklı ve tutarlı şekilde açıklığa kavuşturuluyor. Nihayetinde kitabı bitirdiğinizde tatmin edici bir bilim kurgu içeriği tüketmiş oluyorsunuz.
Ben RobotIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20229,4bin okunma