Şampiyon Sözleri
Roman ve hikaye okumayı severim ben. Biraz da şiir. Kişisel gelişim kitapları ise son yıllarda ilgi alanıma girdi. Öğretmeni olduğum gençleri motive edersem onlara daha kolay bir şeyler öğretebilirim, diye düşündüm. “Motivasyon harekete geçmeyi, alışkanlık ise devam etmeyi sağlıyor.”muş çünkü.
Şampiyon Sözleri M. Sekman’ın “Her Şey Seninle Başlar”dan sonra okuduğum ikinci kitabı. İlki kadar faydalı bir kitap değildi benim için fakat haksızlık da edemem bu kitaba.
Yaklaşık altmış sayfalık sunuş kısmında başarılı olmaya dair düşüncelerini yazmış yazar, yaptığı çalışmayla ilgili bilgiler vermiş. Bu bölüm aslında kitabın asıl kısmına göre daha yararlıydı benim için.
Sunuş kısmından sonra kitabın asıl kısmı başlıyor. Bu bölümde şampiyonların sözleri verilmiş ve bazılarının çok kısa yaşam hikayeleri. Yüzlerce şampiyonla tanışmış gibi oldum, yüzlercesinin azmini gördüm cümlelerinde. Çalışkanlıklarına hayran kaldım, kendimi biraz tembel hissettim.
Kimler okumalı bu kitabı?
- İşini sevenler okumalı yeni bakış açıları kazanmak için?
- İşini sevmeyenler okumalı çünkü onlara dair daha çok mesaj var.
- Gençler okumalı kendilerine doğru hedefler belirleyebilmeleri için.
- Tembeller okumalı biraz utanmak için.
- Sporcular okumalı idmanlarda daha çok ter akıtmak, kendilerini daha çok geliştirmeleri için.
- Takım koçları okumalı daha iyisini nasıl yapacaklarını öğrenmek için.
- Öğretmenler okumalı gençlerin yeteneklerini keşfetmeleri hususunda onlara daha iyi rehber olabilmeleri için.
- Öğrenciler okumalı başarılı olmanın tek yolunun çalışmaktan geçtiğini yüzlerce şampiyonun ağzından bir daha duymak için.
- ...
Kitapta somut olarak ödüllü şampiyonlardan bahsediyor ama bence yokluk ve yoksulluk içinde okuyup istediği üniversiteyi kazanan bir öğrenci de ŞAMPİYONdur.
İşini yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamayan bir öğretmen de doktor da herhangi bir çalışan da ŞAMPİYONdur.
Kitap özetle diyor ki:” Bu dünyada sizin başarmak için doğduğunuz şey ne?”
Bu şey “hem yaparken zamanı unutturacak kadar sevdiğiniz hem de akranlarınızdan açık ara iyi olduğunuz bir alandır.”
Ve birkaç söz:
- Yetenek yoksulun servetidir.(J. Woden)
- Küçümsediğiniz şeyler için önemsediğiniz bedeller ödersiniz.(Tolstoy)
- Hayattan keyif almak elbette önemlidir ama siz sürekli eğlenip vakit öldürürken bir yerde birileri çok çalışıyor. Çok daha akıllı davranıyor. (A. Şchwarzenegger)
- Başarısızlıkları için başkalarını suçlayan tembel insanlarla hiçbir ortak yönüm yok.(K. Bryant)
- Bugün yaptığınız iyilik yarın unutulacak, yine de iyilik yap!(Anonim)
- Öğrenmenin sekiz kuralı vardır: Açıklama, gösterme, taklit etme, tekrar, tekrar, tekrar, tekrar ve tekrar.
- YA YEŞİLSİN VE BÜYÜYORSUN YA OLMUŞSUN VE ÇÜRÜYORSUN.