2020 47. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2020 23:53
Evet yine bir "çocuk kitabı" ile karşınızdayım. Daha önce de diğer incelemelerimde belirttiğim gibi ben bu kitapları çocukken okumadım. Daha sonra bunların eksikliğini hissedip 26 yaşımda hepsini yeniden okumaya karar verdim. Şimdi diyorum ki iyi ki çocukken okumamışım. Bu küçük geçmişe yolculuktan sonra kitaba dönersek eğer Hermann Hesse'den sonra Jules Verne'i ikinci favori yazarım olarak belirledim. Bu okuduğum ilk kitabı fakat o kadar derin araştırmalar yapılmış ki hayran kalmamak elde değil. Kitabı okurken durup kitap kaç tarihinde basıldı diye merak ettim. Cevap: 1865!!! Neden buna bu kadar şaşırdığımı merak edenler varsa sizi hemen ufak bir tarih turuna çıkarayım. Alüminyumun büyük oranlarda üretilmesi 1886 yılında Hall-Heroult prosesinin keşfiyle mümkün olmaya başlamıştır (Gerçek bilgi). Ama Aya Yolculuk'ta Verne bu bahsettiğim prosese benzer bir prosesi tarif ederek "ALÜMİNYUM" mermi kullanıyor! Verne bu romanı kaleme aldığında daha alüminyum üretimi yoktu bile!! İnsanoğlu uzaya ilk roket fırlatışını ise 1957 yılında gerçekleştirdi. 1865 yılında Verne, lokasyon seçimi, fırlatma aracı - kapsül yapımı, yakıt tüplerinin ayrılışı, kapsül içinde üretilecek oksijene varana kadar her şeyi çook büyük bir doğruluk payıyla anlatması kafamda soru işaretleri bıraktı! Karakterlere gelirsek, kesinlikle bir liderin nasıl olması gerektiğini bu kitapta görebilirsiniz. Kendini adayan insanları nasıl yönlendireceğini iyi bilmekle birlikte o da bu davaya o kadar inanmış ki, hiçbir güç onu yolundan döndüremiyor. Öngörüleriyle birçok aksiliğin önüne geçebiliyor. Benim hayran kalmamın sebebi tabi ki mühendis mesleğine mensup olmamdan geliyor olabilir. Bilim, teknik, uzay, astronomi sevmeyenler pek de çekici bulmayacaklardır. Ama evrenin gizemlerine dalmak için hiçbir zaman geç değil tabi ki... Onu öğrenmeliyiz, onun bir parçasıyız çünkü! İyi okumalar dilerim!!
Ay'a YolculukJules Verne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202412,5bin okunma