2020 60. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2020 13:34
Dersim üzerine bir ton kitap yazıldı araştırmalara konu oldu. Bu kitabı diğerlerinden ayıran fark ise Dersim'e bakışı bir Akademisyen Antropolog ve Feminist ayni zamanda da Doğal Toplum eksenli bir bakış açısı olmasıdır. İnanç, mitoloji ve kültürün kişinin sosyal yaşamını nasıl etkilediği, düşüncelerinin nasıl oluştuğunu çok güzel ifade etmiş. Hep duyduğumuz konuları derinselleştirerek bize önemini iyice kavrattığını söylebilirim. Özellikle Munzur Ve Düzgün Baba inancını bu kadar derin olduğunu bilmiyordum. Okurken kişinin hazır bulunuşluğu olmazsa okuyucu sıkacağını düşünüyom çünkü sonuçta bir tez yazımı ve akademik bir dil kullanılmış. Genelde roman okunan ve mitolojik yaşamı seven Dersimliler belki bu yüzden sıkılabilir. Seçtiği mitlerin çeşitli varyantları mevcutken sanki biraz daha kendine yakın olanı seçmiş ve ona göre hareket etmiş gibi duruyor. Aynı zamanda Dersim bölgesini Mazgirt'le açıklamaya çalışmış diyebilirim çünkü diğer yerleri yeterince işlemiyor hatta hiç işlemiyor diyebilirim. Daha önce Kürtlük ve Zazalığı ayrı gördüğünü sandığım için okumada geciktim. Ama ön yargımın yersiz olduğunu da gördüm. Ne kadar önemli bir kültüre sahip olduğumuzu daha da farkına varmama yardımcı oldu ama madem bu kültür ölüyor yaşatmak için ne gibi alternatif sunuyor merak ettim doğrusu. Çünkü Tanrılarımızla yaşayan bir Halk şimdi modern zamanlarda nasıl ayakta kalacak sorusu aklımda kaldı. Alanında başarılı bir insan buna alternatif sunmalıdır. Okurken kesinlikle ne kadar eksik bilgilerimizin olduğunu göreceğimiz bir kitap. Muxindi,Bağın kalesinden tutun da kadınların baş örtüsü bağlama şeklinin ne ifade ettiğini, renklerin hatta sayıların ne kadar kutsal bir anlam taşıdığını göreceksiniz. Son olarak her politik hareketin kalesi olan şehirde politik süreçleri göz önünde bulundurmadan yazılmış bir bilimsel inceleme kitabıdır.
Yol/Ré: Dersim İnanç SembolizmDilşa Deniz · İletişim Yayıncılık · 20126 okunma
·1 alıntı·