2020 17. kitabı
Sevgili Eşrafım, 2020/18. kitabıyla yönümüzü antik döneme çevirip, eserleri günümüze kadar ulaşan ender antik dönem filozofu Sokrates'in öğrencisi Aristoteles'in hocası,adına ister "Platon",ister "Eflatun",isterseniz "Aristokles" deyin, "Sokrates'in Savunması" ile felsefe dünyasına adım atıyoruz. bu arada ortaokul yıllarımda "Eflatun" lakabını gururla taşımış biri olarak ben beyfendiye Eflatun diyorum.Şöyle bir baktım da girizgahı güzel yaptım başlıyoruz . Adalet kavramının MÖ 399 yılında dahi şaibeli ve günümüze kadar hala ününü korumuş olan dava, karar ve son... Sokrates'in idamı. . Her ne kadar kimileri "felsefe yapma"diye eleştirse de kimilerini, günümüz modenizmine etkisi yadsınamaz bir gerçektir felsefenin gerekliliği aslında. . Simgelerden anlaşılacağı üzere beyin yakan diyalogların yer aldığı, sonuna geldiğinizde, başında ne diyordu yahu diye düşündüğünüz bazı pasajlar mevcut. Ama korkulacak birşey yok belli bir süre sonra alışıyor ve akıyorsunuz sayfalar arası. . Eflatun'un eserleri, MÖ 1.yy Thrasyllos'un hazırladığı dörtleme olarak günümüzde de kabul görmektedir.Eser, Euthyphron-Apologia(Savunma yani Sokrates'in Savunması)-Kriton ve son olarak Phaidon olarak dörtlemeden oluşmaktadır. Euthyphron, aynı isimli kâhin ile Sokrates'in dindarlık kutsallık insanın Tanrı'ya karşı görevlerini aktaran dialoglarla oluşurken, Apologia da Sokrates'in Savunma diyalogları, Kriton, kriton isimli öğrencisinin firar etmesi önerisi, ahlâkî diyalogları işlemekteyken son olarak, Phaidon da; Sokrates'in hayatının son gününde öğrencileriyle konuşma diyalogları ve ölüm anı aktarılır. . Son sayfayı kapatınca zihnimde leziz bir tat,muhakkak okuyunuz
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202564,7bin okunma