hayvan hakları yasası neden çıkmıyor? toplumda büyük bir beklenti var. itiraz eden ise yok gibi. etliye sütlüye (!) karışmayan sanatçılar bile çok duyarlı. tüm partiler uzlaşmış, oy birliği sağlanmış. erdoğan bile yasa talep ediyor. e peki neden çıkmıyor? anlamaya çalışalım.
hiç çekinmeden söylüyorum, en azından son 1 yıldır hayvan hakları yasasının çıkmasını engelleyen kişi tbmm başkanı Mustafa Sentop'tur. çünkü inatla tbmm gündemine almıyor. oysa her şey hazır, partiler uzlaşmış.. başkan gündeme alsa, meclis'ten de hızlıca çıkacak yasa.
2014'ten beri hayvan hakları savunucuları, başta tbmm olmak üzere, her yerde sesini duyurmaya çalışıyor. nihayet yasa değişikliği için komisyonlar kuruluyor, yıllarca hazırlık yapılıyor, tüm partiler uzlaşıyor, rapor son halini alıyor, ekim 2019'da tbmm başkanına teslim ediliyor.
2004'te hayvanları koruma kanunu çıkarıldı. iyi bir gelişme gibiydi ama artık değişmesi gerekiyor. çünkü yasada hayvanlar can değil mal sayılıyor. onlara işkence yapmak, tecavüz etmek ya da öldürmek suç değil kabahat sayılıyor. ufak bir para cezası var. başka da bir cezası yok.