2020 17. kitabı
#okudumbitti #dosteyevski #suçveceza #687sayfa Selam kitap canlar Bazı kitaplar için zamansız ve evrensel diye bahsedilir ya hani işte suç ve cezada bu kitaplardan. Felsefe, psikoloji ve polisiye tek bir kitapta toplanmış ve öylesine etkileyici bir dille anlatılmış ki hayran olmamak ne mümkün. Betimlemeler öylesine güzel ki okurken, okumaktan ziyade sanki Raskolnikov'un odasının bir köşesinden seyrediyormuşcasına yaşıyorsunuz her anını. Kitap sandığımdan biraz uzun zamanda bitti. Ay o isim karmaşasını yaşatan, kim hangisiydi bulmaca çözer gibi okutan bir eser oldu Raskolnikov (rodion romanoviç Raskolnikov) lujin(pyotr petroviç lujin) dunya (duneçka Raskolnikov) gibi tüm karakterlerin isimleri bir kısaltma bir uzun haliyle kullanılınca kafa ister istemez bir milyon baloncuk yutmuş gibin oluyor demem oki not defteriniz yanınızda olsun okurken Suç ve cezayı okurken aslında herkesin içinde bir suçlu yatabileceğini, kimsenin üst pencereden ahkam kesmemesi gerektiğini de iliklerinize Kadar hissediyorsunuz. Raskolnikov için boşuna dünyanın en sevilen katili dememişler gerçi ben en az onun kadar Razumihin'ide sevdim. Hatta belki daha bile çok. Dost sözcüğünün sözlükteki karşılığı gibi Razumihin Kitapla kalın "Suç, toplumsal düzenin bozukluklarına karşı bir pretostodur." "Bence siz bütün üstünlükleeinizle o mutsuz kızın serçeparmağı bile olamazsınız" "Sanırım, kendini savunmak, her insana tanınmış bir haktır" "insanlığa yararlı olan herşey soyludur. Benim anladığım bir tek kavram var. YARARLI!" "Akılca ve ruhça kim sağlam ve güçlüyse, insanlara onun buyuracağını biliyorum artık!"
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · İş Bankası Kültür Yayınları · 2006194,4bin okunma