Öncelikle biraz kitabın içeriğinden bahsedelim. Kitabı elinize alıp okumaya başladığınızda günümüz yazarlarından farklı bir şekilde yazıldığını hemen fark edeceksinizdir. Bunun nedeni tabii ki bu kitabın MS 2-3. yüzyılda yazılmış olması. Yazar öncelikle madde madde yazması akıcılığı bazı yerlerde bozuyor ama içeriği felsefeseverler için ziyafet niteliğinde.
Yazarımız öncelikle filozofların yaşamlarını ve fikirlerini anlatmadan önce onları kategorize ediyor. İlk olarak Yunanistan ve İtalya kolu olarak ikiye ayırıyor sonrasında bu kollarda ortaya çıkan çeşitli akımları(stocılık,septiklik,aristotelescilik vs) ele alıyor. Bu akımları ele alırken önce o akımın öncüsünün hayatını ve ortaya koyduğu felsefenin bütüncül bir şekilde anlatıyor. Anlatım konusunda günümüzde çok daha iyileri var ancak asıl eğlenceli kısım bu değil zaten.
Asıl bu kitabı değerli yapan şey o filozofun hayatında karşılaştığı sorulara ve evreni(dogayı) anlamaya çalışırken nasıl bir tutum sergilediğini görüyorsunuz. Yani düz ve teorik bir şekilde şunları demiştir şunu anlatır şeklinde değilde o filozofun hayatından yola çıkarak ortaya koyduğu felsefeye müşterek olabiliyorsunuz. Bunun yanında çeşitli diyaloglar ve olaylarla karşılaştığınızda oldukça güleceğinize eminim.
Mesela Thales'in gece gökyüzünü gözlerken uçurumdan düşüp ölmesi,annesi ona artık evlen dediğinde daha zamanı değil yaşı geçince de artık zamanı değil demesi, bir filozofun gece leğene çarpıt ölmesi, Aristippos ve Diyojen arasında geçen ot diyalogu vs daha birçok olayla karşılaşacasınız.
Ayrıca bu kitabı acaba biraz filozoflarla alakalı bilgim olsun öyle başlarım diyorsanız bence gerek yok. Zaten yazar bize bunu kısaca açıklıyor ve bu tarz diğerlerine nazaran daha eğlenceli bir kitaplar başlarsanız felsefeye kanınız ısınır . Eğer felsfeyle zaten ilgileniyorsanız okumadığınız kabahat .