sebepler, sonuçlar veya belki de zıddı.
bir sebebi olmalı. yaşadığımız her şeyin, bir sebebi olmalı-mı cidden? bazen bazı şeyler sebepsiz olamaz mı? birini sebepsizce sevemez miyiz? her gün tonlarca çocuğun katledilmesinin de mantıklı bir nedeni var mıdır?
yanıt ver. dünyadaki tüm pislik ve kötülüklerin arasında sıkışmış gibi hissediyorum. her şey sebepli mi?
bu dünyada bulunmamın bir sebebi var mı? herkes -fark etmese bile-belli bir amaç uğruna mı geliyor? tek bir amaç uğruna mı, yoksa herkesin rolleri farklı mı? peki ya ben sadece aptal, vasıfsız bir figüransam?
ya benim bir amacım yoksa? sadece bu evrendeki küçük bir hatadan ibaretsem? mükemmel gömlekteki eksik düğme. bir heykeldeki eksik uzuv. bahçedeki ayrık otu.
elleri titreyen bir ressamın yaptığı hatada bulabilirsiniz beni, ben o küçük, hatalı fırça darbelerinin ta kendiyim.
orada da göremezseniz, bisiklet süren şu küçük çocuğa bakın; belli ki destek tekerlerini yeni çıkartmış, gözlerindeki heyecanı gördünüz mü? hayır, hayır o ben değilim, saçmalamayın. beş dakika daha geçmeden. evet, işte, çocuk yere çakıldı ve dizleri yara içinde, görünüşe göre eline de bir şey batmış durumda. gözlerindeki hayal kırıklığını gördünüz mü?
uçurtmalara bakın. beni hala göremediniz mi? halbuki size oradan selam çakıyorum. biraz sabır, biraz dikkat şimdi göreceksiniz. ne o? sanırım uçurtmanın kuyruğu koptu. beni görebildiniz mi? tebrikler.