·332 syf.····Okunma: 28 Kasım 2020 15:10 Kitapta Aydın yöresinde -özellikle yazarın akrabalarının bulunduğunu düşündüğüm köy, kasaba ve/veya ilçelerde- geçen hikayeler bulacaksınız. Bu hikayelerde bazen yazarın seçtiği ve yörede yaşayan bir efenin hayatı yüzeysel olarak anlatılmış, bazen de bahsi geçen yörede konuşulagelmiş münferit bir olaya yer verilmiş. Yazarın anlatım dili oldukça güzeldi. Efeliği, yöreyi ve yöre insanının yaşantısını çok güzel aktarmış. Başta verilen alıntılarla ise hikayenin önermesini oldukça güzel vermiş. Ancak yer yer mitolojiye ve Yunan dönemine ait olayları, bilgileri veriyor oluşunu beğenmedim. Başlarda hikayeler ile paralel gitse de sonlara doğru bir cümleye düşen bu geri gidişler bahsi geçen hikayeler ile bağlanmamış ve bence oldukça havada kalmış. Bu durum da hikayenin hem amacına uymuyor hem de okuma akışını bozuyor.
Ayrıca hikayelerin tek başlarına önceden yazıldığını ve doğrudan kitaba konduğunu düşünüyorum. Kitabın baştan sona bir bütün halinde tekrar gözden geçirilmesi benzer olayların ve bilgilerin bu işlem sırasında çıkartılması gerekiyor. Hikayeler içinde tekrara düşen bir hayli cümle ve/veya paragraf hatta sayfa görmek mümkün. Bu da okuma akışını bozuyor ve okuyucuyu sıkıyor. "Zaten okumuştum yada diğer hikayenin birinde geçmişti" düşüncesi uyandırıyor.
Hikayelerdeki karakterlerin bir çoğu birbirleri ile ilişkileri olan insanlar. Bir olay esnasında ve/veya akrabalık bağıyla birbirlerine bağlanıyorlar. Aynı şekilde olayların geçtiği yerler de benzer yada birbirine yakın konumda. Kitap baştan sona tekrar gözden geçirilerek ve organize edilerek daha iyi bir kurgu ile roman şeklinde sunulabilir. Bu şekilde yazarın amacına daha iyi ulaşacağını düşünüyorum. Ama belki de ben kitabın tanıtım yazısından etkilenmişimdir ve Fatih Altınbeyaz'dan bir Yaşar Kemal veya Kemal Tahir olmasını bekliyorumdur. Saygılarımla.